Supe i čorbe – tradicionalni domaći recepti
Supe i čorbe su mnogo više od običnog jela – one su topla uspomena na djetinjstvo, nedjeljni ručak i miris doma. U bosanskoj kuhinji zauzimaju posebno mjesto jer spajaju jednostavnost pripreme s bogatstvom okusa. Bilo da se radi o bistroj pilećoj supi s domaćim rezancima ili gustoj begovoj čorbi, svaka ima svoju priču i miris koji vraća osmijeh na lice.
Razlika između supe i čorbe
Iako se često koriste kao sinonimi, razlika postoji:
-
Supa je obično bistra i lagana, kuhana na temeljcu od mesa ili povrća, uz dodatak domaćih rezanaca, griza ili knedli.
-
Čorba je gušća, hranjivija i može biti cijeli obrok – s komadićima mesa, povrća, krompirom, lećom ili rižom.
U bosanskoj kuhinji supe i čorbe se pripremaju u svakoj prilici – od posta do svečanih trpeza, jer su i zdrave i ukusne.
Najpoznatije bosanske supe i čorbe
Bosna i Hercegovina ima bogatu tradiciju ovih jela, a gotovo svaka kuća ima svoj recept koji se prenosi s koljena na koljeno. Neki od najpoznatijih recepata su:
(kliknite na ime jela da bi pročitali recept)
-
Begova čorba – kraljica bosanske kuhinje, bogata i aromatična.
-
Tarhana čorba – tradicionalna fermentisana čorba koja se priprema od posebne smjese brašna i jogurta.
-
Čorba od karfiola – lagana i hranjiva, idealna za vegeterijance.
-
Krem supa od leće – gusta, kremasta i puna biljnih proteina.
-
Domaći rezanci za supu – tradicionalni recept – temelj svake dobre pileće supe.
-
Čorba od crvene leće – popularna i u turskoj i bosanskoj kuhinji, puna okusa i boje.
-
Pileća supa – klasična “lijek za sve”, neizostavna u svakoj kući.
-
Povrtna čorba sa piletinom – šarena, zdrava i lagana.
-
Supa od paradajza – blago kiselkasta i mirisna, često s dodatkom riže ili tjestenine.
-
Teleća čorba – gusta i hranjiva, idealna za hladne dane.
-
Pileća supa sa knedlama – omiljena djeci i odraslima, meke knedle i bistri temeljac.
-
Pileća krem supa – blaga i elegantna, odlična i kao predjelo.
-
Teleća supa sa rezancima – tradicionalni ručak s bogatim okusom mesa i domaće tjestenine.
-
Merdžimek čorba – turska čorba od leće, sve popularnija i kod nas.
-
Riblja čorba – poseban specijalitet za ljubitelje ribe.
-
Pileća supa s rezancima – klasika koja nikad ne izlazi iz mode.
Zdrave i lagane supe
U posljednje vrijeme sve više ljudi traži lagane obroke koji ne opterećuju želudac, a daju dovoljno energije. Krem supe od povrća, leće ili bundeve savršene su za to — lako se prave, a mogu biti i odličan obrok uz krišku hljeba i malo maslinovog ulja.
Hranjive čorbe za hladne dane
Kad zahladi, ništa ne grije bolje od tanjira guste domaće čorbe. Teleća, grahova ili čorba od krompira savršeno zasićuju, a uz domaći hljeb ili lepinju postaju pravi obrok.
Savjet: ako želiš puniji okus, na početku pripreme kratko proprži sitno sjeckani luk i mrkvu, pa tek onda dodaj meso i vodu.
Tajne dobre supe ili čorbe
Svaka domaćica ima svoje male tajne koje čine razliku između “obične” i “nezaboravne” supe. Iako se recepti razlikuju od kuće do kuće, postoje pravila koja garantuju da će svaka supa ili čorba ispasti savršeno.
1. Počni od dobrog temeljca
Temeljac je duša svake supe. Najbolje ga je praviti od kombinacije kostiju, mesa i povrća (luk, mrkva, celer, peršun, paškanat). Kuhaj ga polako, na laganoj vatri, bez naglog ključanja – tako će ostati bistar i bogat okusom. Za vegetarijansku varijantu koristi samo povrće i malo maslinovog ulja.
2. Uvijek koristi svježe sastojke
Ni najbolji začini ne mogu popraviti ustajale namirnice. Svježa mrkva, domaći peršun, pa čak i običan krompir čine ogromnu razliku u okusu. Ako koristiš smrznuto povrće, dodaj ga tek pred kraj kuhanja.
3. Redoslijed dodavanja sastojaka je važan
Najprije proprži luk i mrkvu na malo ulja ili maslaca – to stvara osnovu punog okusa. Tek onda dodaj meso, pa vodu i začine. Kod krem supa, povrće se prvo kuha, pa tek onda blendira u kremastu strukturu.
4. Za bistru supu – strpljenje je ključ
Nemoj dopustiti da voda jako ključa. Umjesto toga, neka lagano “krčka”. Povremeno skidaj pjenu i masnoću s površine, a na kraju možeš procijediti kroz gazu za kristalno bistar izgled.
5. Za gustu čorbu – prirodno zgušnjavanje
Zaboravi na zapršku ako ne moraš. Gustoću možeš postići dodavanjem pasiranog povrća, kašike pavlake, malo brašna ili čak kašike pirea od krompira. To daje puniji okus, a ostaje lagano.
Začini za supe i čorbe prave razliku
6. Začini prave razliku
So i biber su baza, ali dodaj i prstohvat suhog peršuna, list lovora, kurkumu, kim, malo limunovog soka ili nekoliko kapi sirćeta pri kraju kuhanja. Ovi detalji pojačavaju svježinu okusa.
7. Ne pretjeruj s masnoćom
Masnoća daje okus, ali i zamućuje supu. Ako koristiš meso s kožom ili kosti, pri kraju kuhanja ukloni višak masnoće kašikom.
8. Domaći rezanci i knedle su poseban dodatak
Ništa ne može zamijeniti miris svježe razvijenih rezanaca ili mekih griz-knedli. Ako imaš vremena, pripremi ih ručno – to će tvoju supu podići na potpuno novi nivo.
9. Način serviranja čini završni utisak
Supu uvijek posluži toplu, u dubokom tanjiru, uz svježi hljeb i malo peršuna na vrhu. Kod krem supa možeš dodati nekoliko kapi pavlake ili tostirane sjemenke.
10. Iskoristi ostatke pametno
Ako ti ostane supa ili čorba, ohladi je i čuvaj u frižideru 2–3 dana. Temeljac možeš zamrznuti u posudicama za led – savršen je za buduće recepte i dodavanje jelima “na brzinu”.
Povezani recepti
Pogledaj i druge kolekcije recepata:
Najčešća pitanja o supama i čorbama
Supa je bistra i lagana, dok je čorba gušća i može biti cijeli obrok.
Ključ je da se temeljac kuva lagano i dugo, bez jakog vrenja, i da se pjena s površine redovno skida.
Dodaj kašiku brašna razmućenu u malo vode, pasirano povrće ili malo pavlake za kuhanje.
Naravno. Povrtne i krem čorbe su odlična opcija, posebno one s lećom, bundevom ili karfiolom.
U frižideru 2–3 dana, a može se i zamrznuti do mjesec dana.
