Home » Supa od paradajza – Recept za laganu večeru
Recept

Supa od paradajza – Recept za laganu večeru

Supa od paradajza - Recept

Supa od paradajza je klasično jelo koje se priprema brzo i lako, a idealno je za laganu večeru. Ova verzija donosi bogat ukus svježeg paradajza, blage začine i savršeno kremastu teksturu. Možeš je poslužiti uz tostirani hljeb ili kao topli predah u hladnijim danima.

Sastojci:

  • 500 g svježeg paradajza (ili 1 konzerva pelata)

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čena bijelog luka

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 kašika putera

  • 500 ml supe od povrća ili vode

  • 1 kašika paradajz-pirea (po želji)

  • ½ kašičice šećera (za neutralizaciju kiselosti)

  • So i biber po ukusu

  • ½ kašičice suhog bosiljka ili origana

  • 50 ml pavlake za kuhanje (opciono)

  • Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema paradajza – Ako koristiš svježi paradajz, napravi mali rez na donjoj strani svakog ploda, potopi ga u vrelu vodu na 30 sekundi, a zatim prebacite u hladnu vodu. Oguli kožicu i isjeckaj paradajz na sitnije komade.

  2. Dinstanje povrća – U šerpi zagrij maslinovo ulje i puter, pa dodaj sitno sjeckani crni luk. Prži na srednjoj vatri dok ne omekša, zatim dodaj sitno sjeckan bijeli luk i kratko proprži dok ne zamiriše.

  3. Dodavanje paradajza – Ubaci sjeckani paradajz u šerpu i promiješaj. Dodaj paradajz-pire (ako koristiš), šećer, so, biber i začine. Dinstaj 5-7 minuta dok paradajz ne omekša.

  4. Dodavanje tečnosti – Dodaj supu od povrća ili vodu i pusti da lagano kuha 10-15 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine.

  5. Blendiranje – Kada je supa skuhana, skloni je s vatre i usitni štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako nemaš štapni mikser, možeš je pažljivo preliti u blender i izmiksati.

  6. Finalni dodaci – Vrati supu na vatru, dodaj pavlaku za kuhanje ako želiš kremastu teksturu i kratko prokuhaj.

  7. Serviranje – Supu posluži toplu, posutu svježim bosiljkom ili peršunom. Možeš dodati i malo tostiranih krutona za hrskavost.

Savjeti:

  • Ako voliš gušću supu, možeš dodati kašiku brašna u fazi dinstanja luka.

  • Za jači ukus, dodaj kašiku rendanog parmezana prije blendiranja.

  • Ova supa se odlično slaže sa prepečenim hljebom ili toplim domaćim somunom.