Lagana limun pita je odlčan recept za ljubitelje osvježavajućih i laganih deserata. Spoj prhke podloge i kremastog, blago kiselkastog fila s mirisom limuna čini je idealnom za ljetne dane, ali i za sve prilike kada želite nešto lagano i osvježavajuće. Ova pita se jednostavno priprema, a njen bogat okus sigurno će oduševiti sve sladokusce.
Sastojci
Za podlogu:
- 200 g mljevenog keksa (npr. Petit Beurre)
- 100 g otopljenog maslaca
Za fil:
- 3 žumanca
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mlijeka (oko 400 g)
- Sok i naribana korica 2 limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
- Umućena slatka pavlaka ili šlag
- Tanki kolutići limuna
Priprema
-
Priprema podloge:
Mljeveni keks pomiješati s otopljenim maslacem dok se ne dobije smjesa slična mokrom pijesku. Utisnuti je u dno i stranice okruglog kalupa za pitu (prečnika 22-24 cm). Ostaviti u frižider da se stegne dok se priprema fil. -
Priprema fila:
U posudi mikserom umutiti žumanca dok ne postanu svijetložuta. Dodati kondenzovano mlijeko, limunov sok, naribanu koricu limuna i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiješati dok ne postane kremasto. -
Pečenje:
Pripremljeni fil preliti preko ohlađene podloge i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 15-18 minuta, dok se fil lagano ne stegne. -
Hlađenje:
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebaciti u frižider na najmanje 3 sata kako bi se potpuno stegnula. -
Dekoracija i serviranje:
Prije serviranja ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i tankim kolutićima limuna.
Savjeti za limun pitu
- Kondenzovano mlijeko daje pitu glatku teksturu i prirodnu slatkoću, ali se može zamijeniti kombinacijom vrhnja i šećera.
- Podloga se može napraviti i od klasičnog tijesta za pitu ako želite drugačiju teksturu.
- Jači okus limuna postiže se dodavanjem malo limunovog ekstrakta ili dodatne limunove korice.
Lagana limun pita je jednostavan, ali sofisticiran desert koji savršeno balansira slatkoću i osvježavajuću kiselost limuna. Brza priprema i bogat okus čine je odličnim izborom za sve prilike.