Home » Lagana limun pita – osvježavajući desert bez previše truda
Recept

Lagana limun pita – osvježavajući desert bez previše truda

Lagana limun pita - recept

Lagana limun pita je odlčan recept za ljubitelje osvježavajućih i laganih deserata. Spoj prhke podloge i kremastog, blago kiselkastog fila s mirisom limuna čini je idealnom za ljetne dane, ali i za sve prilike kada želite nešto lagano i osvježavajuće. Ova pita se jednostavno priprema, a njen bogat okus sigurno će oduševiti sve sladokusce.

Sastojci

Za podlogu:

  • 200 g mljevenog keksa (npr. Petit Beurre)
  • 100 g otopljenog maslaca

Za fil:

  • 3 žumanca
  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mlijeka (oko 400 g)
  • Sok i naribana korica 2 limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Za dekoraciju:

  • Umućena slatka pavlaka ili šlag
  • Tanki kolutići limuna

Priprema

  1. Priprema podloge:
    Mljeveni keks pomiješati s otopljenim maslacem dok se ne dobije smjesa slična mokrom pijesku. Utisnuti je u dno i stranice okruglog kalupa za pitu (prečnika 22-24 cm). Ostaviti u frižider da se stegne dok se priprema fil.

  2. Priprema fila:
    U posudi mikserom umutiti žumanca dok ne postanu svijetložuta. Dodati kondenzovano mlijeko, limunov sok, naribanu koricu limuna i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiješati dok ne postane kremasto.

  3. Pečenje:
    Pripremljeni fil preliti preko ohlađene podloge i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 15-18 minuta, dok se fil lagano ne stegne.

  4. Hlađenje:
    Pečenu pitu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebaciti u frižider na najmanje 3 sata kako bi se potpuno stegnula.

  5. Dekoracija i serviranje:
    Prije serviranja ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i tankim kolutićima limuna.

  Rižoto s gljivama: Ukusno i kremasto jelo za ručak

Savjeti za limun pitu

  • Kondenzovano mlijeko daje pitu glatku teksturu i prirodnu slatkoću, ali se može zamijeniti kombinacijom vrhnja i šećera.
  • Podloga se može napraviti i od klasičnog tijesta za pitu ako želite drugačiju teksturu.
  • Jači okus limuna postiže se dodavanjem malo limunovog ekstrakta ili dodatne limunove korice.

Lagana limun pita je jednostavan, ali sofisticiran desert koji savršeno balansira slatkoću i osvježavajuću kiselost limuna. Brza priprema i bogat okus čine je odličnim izborom za sve prilike.