Tarhana čorba je tradicionalno jelo koje se priprema od tarhane – fermentirane mješavine brašna, jogurta i začina. Ova gusta i hranjiva čorba idealna je za hladne dane, jer grije organizam i daje energiju. Tarhana se može pripremiti unaprijed i čuvati mjesecima, što je čini savršenim brzim rješenjem za ukusan obrok.
Sastojci:
- 4 kašike tarhane
- 1 kašika putera ili maslinovog ulja
- 1 kašika paradajz-pirea (po želji) 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1/2 kašičice crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 1/2 kašičice suhog origana ili timijana (po želji)
- 1 čen bijelog luka (sitno nasjeckan)
- Jogurt ili kiselo mlijeko za serviranje
Priprema:
- Priprema tarhane: Ako koristite sušenu tarhanu, potopite je u malo mlake vode i ostavite 10-15 minuta da omekša.
- Prženje začina: U šerpi otopite puter ili zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
- Dodavanje tarhane: Dodajte omekšanu tarhanu i paradajz-pire, pa lagano propržite miješajući da se sjedini sa začinima.
- Kuhanje čorbe: Postepeno dodajte temeljac, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite, pobiberite i dodajte crvenu papriku. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se čorba ne zgusne.
- Serviranje: Tarhana čorbu poslužite toplu, uz malo jogurta ili kiselog mlijeka, te krišku domaćeg hljeba.
Savjet za bolji ukus:
- Ako želite bogatiji okus, prije kuhanja možete dodati malo sitno sjeckane mrkve ili celera.
- Tarhana se može čuvati u suhom obliku i koristiti po potrebi – samo dodajte u vrući temeljac i skuhajte.
Tarhana čorba je savršen spoj tradicije i zdravlja, a njen domaći okus će vas vratiti u djetinjstvo!