Home » Tarhana čorba: Domaći recept za ukusnu i hranjivu supu
Recept

Tarhana čorba: Domaći recept za ukusnu i hranjivu supu

Tarhana čorba

Tarhana čorba je tradicionalno jelo koje se priprema od tarhane – fermentirane mješavine brašna, jogurta i začina. Ova gusta i hranjiva čorba idealna je za hladne dane, jer grije organizam i daje energiju. Tarhana se može pripremiti unaprijed i čuvati mjesecima, što je čini savršenim brzim rješenjem za ukusan obrok.

Sastojci:

  • 4 kašike tarhane
  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
  • 1 kašika paradajz-pirea (po želji) 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice suhog origana ili timijana (po želji)
  • 1 čen bijelog luka (sitno nasjeckan)
  • Jogurt ili kiselo mlijeko za serviranje

Priprema:

  • Priprema tarhane: Ako koristite sušenu tarhanu, potopite je u malo mlake vode i ostavite 10-15 minuta da omekša.
  • Prženje začina: U šerpi otopite puter ili zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
  • Dodavanje tarhane: Dodajte omekšanu tarhanu i paradajz-pire, pa lagano propržite miješajući da se sjedini sa začinima.
  • Kuhanje čorbe: Postepeno dodajte temeljac, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite, pobiberite i dodajte crvenu papriku. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se čorba ne zgusne.
  • Serviranje: Tarhana čorbu poslužite toplu, uz malo jogurta ili kiselog mlijeka, te krišku domaćeg hljeba.
  Recept za buredžike

Savjet za bolji ukus:

  • Ako želite bogatiji okus, prije kuhanja možete dodati malo sitno sjeckane mrkve ili celera.
  • Tarhana se može čuvati u suhom obliku i koristiti po potrebi – samo dodajte u vrući temeljac i skuhajte.

Tarhana čorba je savršen spoj tradicije i zdravlja, a njen domaći okus će vas vratiti u djetinjstvo!

Pročitajte i ove recepte:

Filovane paprike: Tradicionalni recept

Recept za hurmašice s pekmezom