Home » Recept za baklavu
Recept

Recept za baklavu

Recept za baklavu

Recept za baklavu nezaobilaznu bajramsku poslasticu – Baklava je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kolača u Bosni i Hercegovini, posebno tokom Bajrama i drugih svečanih prilika. Njena sočna i slatka tekstura, bogatstvo oraha i miris agde čine je neodoljivim desertom koji se prenosi s generacije na generaciju. Prava bosanska baklava je posebna jer se priprema sa domaćim ili kupovnim jufkama, pažljivo slaže, reže prije pečenja i natapa aromatičnim sirupom (agdom).

Ako želite napraviti pravu domaću baklavu, pratite ovaj provjereni recept koji će vam pomoći da dobijete sočnu, ukusnu i savršeno hrskavu baklavu – baš onakvu kakvu su pravile naše nane!

Sastojci za bosansku baklavu

Za baklavu:

  • 500 g tankih jufki (kupovne ili domaće)
  • 500 g oraha (krupno mljevenih)
  • 250 g putera (istopljenog)
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta (opcionalno)

Za agdu (sirup):

  • 1 kg šećera
  • 800 ml vode
  • 2 kriške limuna
  • 1 vanilin šećer

Kako napraviti tradicionalnu bosansku baklavu

1. Priprema nadjeva od oraha

  • U zdjeli pomiješajte krupno mljevene orahe, kašiku šećera i cimet (ako ga koristite). Ova smjesa će davati bogat okus i teksturu baklavi.

2. Priprema jufki i slaganje baklave

  • Pripremite tepsiju (dimenzija oko 35×25 cm) i premažite je puterom.
  • Podijelite jufke na dva dijela:
    • Prva polovina jufki ide ispod nadjeva,
    • Druga polovina ide preko nadjeva.
  • Stavite 3–4 jufke na dno tepsije, svaku lagano premazujući mješavinom putera i ulja.
  • Nakon što ste stavili prvu polovinu jufki, ravnomjerno rasporedite smjesu od oraha.
  • Preko oraha slažite preostale jufke, opet premazujući svaku puterom.
  • Posljednju jufku premažite obilno puterom da bi baklava dobila lijepu zlatnu boju.
  Mesna pogača – Recept i savjeti

3. Rezanje baklave prije pečenja

  • Oštrim nožem baklavu izrežite u obliku rombova ili kocki. Ovaj korak je bitan, jer se baklava reže prije pečenja da bi se ravnomjerno ispekla i kasnije upila agdu.

4. Pečenje baklave

  • Zagrijte rernu na 160°C i pecite baklavu oko 50–60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Kada je baklava pečena, ostavite je da se malo ohladi prije dodavanja agde.

5. Priprema agde (sirupa)

  • U šerpu stavite šećer, vodu i kriške limuna, pa pustite da se kuha 15–20 minuta dok se ne zgusne.
  • Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer i promiješajte.
  • Vruću agdu polako prelijte preko mlake baklave. Ovo je važno jer će baklava tako upiti sirup, a da ne postane previše gnjecava.
  Recept za hurmašice s pekmezom

6. Odmaranje i serviranje

  • Ostavite baklavu da odstoji najmanje 6 sati, idealno preko noći, kako bi se sirup ravnomjerno rasporedio i natopio sve slojeve.

Savjeti za savršenu bosansku baklavu

Domaće jufke – Ako imate vremena, baklava s domaćim jufkama ima još bogatiji okus.
Ne štedite na orasima – Prava bosanska baklava je puna oraha, pa koristite kvalitetne i svježe orahe.
Polako sipajte agdu – Agdu sipajte postepeno kako bi se ravnomjerno upila.
Ne žurite sa konzumacijom – Baklava je najbolja dan nakon pripreme, kada se svi okusi sjedine.

Bosanska baklava je više od običnog kolača – ona je simbol tradicije, ljubavi i slatkih trenutaka provedenih s porodicom. Bez obzira na to da li je pripremate za Bajram ili neku drugu svečanu priliku, ovaj recept će vam pomoći da napravite sočnu, ukusnu i autentičnu baklavu koja će oduševiti sve koji je probaju.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za hurmašice s pekmezom

Recept za bosanski lonac