Home » Pljeskavice od leće: Zdrav i ukusan recept bez mesa
Recept

Pljeskavice od leće: Zdrav i ukusan recept bez mesa

Pljeskavice od leće

Pljeskavice od leće predstavljaju zdravu alternativu mesnim pljeskavicama. Bogate su proteinima, vlaknima i hranjivim sastojcima, a pri tome su lagane i jednostavne za pripremu. Mogu se poslužiti kao glavno jelo uz priloge ili kao dio sendviča.

Sastojci:

  • 200 g crvene ili smeđe leće
  • 1 glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (protisnuta)
  • 1 mrkva (narendana)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 jaje (ili chia gel za vegansku verziju)
  • 3 kašike prezle (ili ovsene pahuljice)
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice kumina (opciono)

Priprema:

  • Leća se ispere pod mlazom vode, zatim se kuha u loncu s duplom količinom vode oko 15 minuta, dok ne omekša. Nakon kuhanja se ocijedi i ostavi da se prohladi.
  • U dubljoj posudi leća se izgnječi viljuškom ili štapnim mikserom, pri čemu ne mora biti potpuno glatka. Dodaje se sitno sjeckani crveni i bijeli luk, narendana mrkva, jaje, prezla, maslinovo ulje i začini. Smjesa se miješa dok ne postane kompaktna. Ako je previše mekana, može se dodati još prezle.
  • Od pripremljene smjese vlažnim rukama oblikuju se pljeskavice željene veličine i lagano se pritisnu.
  Pita od heljdinih kora i mladog sira

Mogu se pripremati na dva načina:

  • U tavi: Na srednje jakoj vatri zagrijava se malo ulja, a pljeskavice se peku 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.
  • U rerni: Pljeskavice se slažu na pleh obložen papirom za pečenje i peku na 200°C oko 20 minuta, uz okretanje na polovini vremena.

Savjeti za pripremu:

  • Za bogatiji okus, u smjesu se može dodati rendani sir.
  • Umjesto prezle, moguće je koristiti mljevene orahe za intenzivniji okus.
  • Pljeskavice se mogu zamrznuti i naknadno podgrijati u tavi ili rerni.

Pljeskavice od leće su jednostavne za pripremu i mogu se poslužiti uz jogurt sos, svježu salatu ili kao dio zdravog burgera.

  Recept za oblatne – Tradicionalni kolač brz i jednostavan za pripremu

Pročitajte i ove recepte:

Pečena teletina s pekarskim krompirom

Vrilica – Recept

Bulgur sa povrćem