Home » Pileća supa: Recept za svaki dan
Recept

Pileća supa: Recept za svaki dan

Pileća supa - Recept

Pileća supa je neizostavan dio domaće kuhinje, posebno u hladnijim danima ili kada je potrebno okrepljujuće jelo. Ova supa je lagana, hranjiva i bogata okusima. Evo kako da napravite savršenu pileću supu!

Sastojci:

  • 1 cijelo pileće bijelo meso ili 2 pileća bataka
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršuna
  • 1 manji krompir
  • ½ glavice crnog luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 lovorov list
  • 1,5 l vode
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna za dekoraciju
  • 50 g tankih rezanaca ili domaće tarhane (po želji)

Priprema:

1. Kuvanje temeljca

Piletinu staviti u šerpu sa vodom, dodati crni i bijeli luk, lovorov list, malo soli i bibera. Kuvati na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta dok meso ne postane mekano.

  Pileća salata sa jogurt dresingom

2. Dodavanje povrća

Izvaditi piletinu i lovorov list, a u supu dodati isjeckanu mrkvu, peršun i krompir. Kuvati još 15-ak minuta dok povrće ne omekša.

3. Dovršavanje supe

Sitno isjeckati ili iskidati kuhano pileće meso i vratiti ga u supu. Dodati rezance ili tarhanu i kuvati još 5-7 minuta dok se ne skuhaju. Posuti svježim peršunom prije posluživanja.

Savjeti za pileću supu:

  • Sporije kuvanje daje bolji okus – Kuvajte supu na nižoj temperaturi za bogatiji ukus.
  • Uklonite pjenu – Tokom kuvanja skidajte pjenu s površine da supa bude bistra.
  • Dodajte malo limunovog soka – Par kapi poboljšaće okus i svježinu supe.
  • Napravite veću količinu temeljca – Možete ga zamrznuti i koristiti kasnije.
  Najbolja jela s piletinom: Recepti i savjeti za odličan okus

Pileća supa je jednostavna, zdrava i puna okusa. Idealna je za hladne dane, brzi oporavak i uživanje u domaćoj kuhinji. Isprobajte recept i uživajte u toplini koju pruža!