Home » Pileća supa sa knedlama – Domaći recept
Recept

Pileća supa sa knedlama – Domaći recept

Pileća supa sa knedlama - Recept

Pileća supa sa knedlama je klasik domaće kuhinje, idealan za hladne dane ili kada vam treba nešto lagano, ali hranjivo. Knedle daju posebnu teksturu i čine ovu supu bogatijom i ukusnijom.

Sastojci:

(za 4-6 porcija)

Za supu:

  • 1 pileći karabatak i batak (ili 200 g pilećeg mesa s kostima)
  • 1 veća mrkva
  • 1 korijen peršuna (ili pola manjeg celera)
  • 1 manji krompir (opciono)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 lovorov list
  • 1,5 l vode
  • Svježi peršun za dekoraciju

Za knedle:

  • 1 jaje
  • 3 kašike griza
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika ulja

Priprema:

  1. Kuhanje supe:
    • U lonac stavite pileće meso, očišćenu i isjeckanu šargarepu, peršun i krompir.
    • Dodajte crni luk prepolovljen na pola (možete ga malo zapeći na suhoj tavi za bogatiji ukus).
    • Prelijte vodom, dodajte so, biber i lovorov list, pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 40 minuta.
    • Povremeno skidajte pjenu koja se stvara na površini.
  2. Priprema knedli:
    • U zdjelici umutite jaje, dodajte prstohvat soli i ulje.
    • Postepeno dodajte griz, miješajući dok ne dobijete gustu, ali ne prečvrstu smjesu.
    • Ostavite da odstoji 10 minuta da griz nabubri.
  3. Dodavanje knedli:
    • Kašičicu umočite u vrelu supu i njome grabite male komade smjese te ih spuštajte direktno u supu.
    • Kuhajte još 5-7 minuta, dok knedle ne omekšaju i postanu pahuljaste.
    • Izvadite meso iz supe, očistite ga od kostiju i vratite u lonac.
  4. Serviranje:
    • Pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite toplo uz krišku domaćeg hljeba.

Savjeti za savršenu pileću supu sa knedlama:

  • Ne pravite knedle previše guste – smjesa treba biti mekana, ali ne tečna.
  • Koristite domaću piletinu – daje bogatiji i puniji ukus supe.
  • Ne miješajte previše kad dodate knedle – kako bi ostale lagane i pahuljaste.