Pileća supa sa knedlama je klasik domaće kuhinje, idealan za hladne dane ili kada vam treba nešto lagano, ali hranjivo. Knedle daju posebnu teksturu i čine ovu supu bogatijom i ukusnijom.
Sastojci:
(za 4-6 porcija)
Za supu:
- 1 pileći karabatak i batak (ili 200 g pilećeg mesa s kostima)
- 1 veća mrkva
- 1 korijen peršuna (ili pola manjeg celera)
- 1 manji krompir (opciono)
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 lovorov list
- 1,5 l vode
- Svježi peršun za dekoraciju
Za knedle:
- 1 jaje
- 3 kašike griza
- Prstohvat soli
- 1 kašika ulja
Priprema:
- Kuhanje supe:
- U lonac stavite pileće meso, očišćenu i isjeckanu šargarepu, peršun i krompir.
- Dodajte crni luk prepolovljen na pola (možete ga malo zapeći na suhoj tavi za bogatiji ukus).
- Prelijte vodom, dodajte so, biber i lovorov list, pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 40 minuta.
- Povremeno skidajte pjenu koja se stvara na površini.
- Priprema knedli:
- U zdjelici umutite jaje, dodajte prstohvat soli i ulje.
- Postepeno dodajte griz, miješajući dok ne dobijete gustu, ali ne prečvrstu smjesu.
- Ostavite da odstoji 10 minuta da griz nabubri.
- Dodavanje knedli:
- Kašičicu umočite u vrelu supu i njome grabite male komade smjese te ih spuštajte direktno u supu.
- Kuhajte još 5-7 minuta, dok knedle ne omekšaju i postanu pahuljaste.
- Izvadite meso iz supe, očistite ga od kostiju i vratite u lonac.
- Serviranje:
- Pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite toplo uz krišku domaćeg hljeba.
Savjeti za savršenu pileću supu sa knedlama:
- Ne pravite knedle previše guste – smjesa treba biti mekana, ali ne tečna.
- Koristite domaću piletinu – daje bogatiji i puniji ukus supe.
- Ne miješajte previše kad dodate knedle – kako bi ostale lagane i pahuljaste.