Home » Čorba od crvene leće: Hranjivo jelo za svaki dan
Recept

Čorba od crvene leće: Hranjivo jelo za svaki dan

Čorba od crvene leće - Recept

Čorba od crvene leće je jednostavna, hranjiva i brzo gotova. Bogata je biljnim proteinima, vlaknima i antioksidansima, a njen blagi, kremasti okus savršeno se slaže s raznim začinima. Idealna je za lagani ručak ili večeru, a može se prilagoditi različitim prehrambenim navikama.

Sastojci:

  • 200 g crvene leće
  • 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 1 mrkva (naribana ili sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 1 krompir (narezan na kockice, opcionalno)
  • 1 kašika ulja ili maslaca
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice kima (opciono)
  • 1/2 kašičice kurkume (za dodatnu aromu i boju)
  • 1 l vode ili supe (pileće ili povrtne)
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Na zagrijanom ulju proprži se crni luk dok ne postane staklast. Dodaju se bijeli luk, naribana mrkva i krompir te se dinsta nekoliko minuta. Nakon toga dodaje se crvena leća i začini – mljevena paprika, kim i kurkuma.
  • Sve se zalije vodom ili supom i ostavi da kuha na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok leća i povrće potpuno ne omekšaju.
  • Kuhana čorba se može izmiksati štapnim mikserom za kremastu teksturu ili ostaviti s komadićima povrća, zavisno o preferencijama. Na kraju se doda sok od limuna i po potrebi dodatno začini.
  Domaći rezanci za supu – Tradicionalni recept

Savjeti za pripremu:

  • Za bogatiji okus može se dodati malo vrhnja za kuhanje ili kokosovog mlijeka.
  • Čorba se može poslužiti s tostiranim kruhom ili domaćim somunom.
  • Kim i kurkuma nisu obavezni, ali doprinose dodatnom ukusu i nutritivnoj vrijednosti.

Čorba od crvene leće je savršena kombinacija zdravih sastojaka i bogatog okusa, a priprema je brza i jednostavna, što je čini idealnim izborom za svakodnevne obroke.

Pročitajte i ove recepte:

Dinstana leća s mesom – Recept

Salata od leće i feta sira

Pljeskavice od leće