Pileća krem supa je topla, kremasta i nevjerovatno ukusna čorba koja savršeno prija u svim godišnjim dobima. Idealan je izbor za lagani ručak, predjelo ili utješnu večeru. Ovaj jednostavan recept će vas naučiti kako da pripremite savršeno balansiranu supu punu okusa, uz samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci:
300 g pilećeg bijelog mesa (file ili prsa)
1 srednja glavica crnog luka
1 srednja mrkva
1 manji krompir
2 kašike putera
2 kašike brašna
1 l pilećeg temeljca (ili voda + kocka za supu)
200 ml pavlake za kuhanje
So i biber po ukusu
Prstohvat suhog peršuna ili svježeg po želji
Priprema:
Priprema povrća i mesa:
Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i krompir. Piletinu isijecite na manje komade.Dinstanje:
U većem loncu rastopite puter pa dodajte luk. Dinstajte dok ne postane staklast, pa dodajte mrkvu i krompir. Nastavite dinstati 5 minuta uz povremeno miješanje.Dodavanje mesa i brašna:
Ubacite piletinu i propržite nekoliko minuta dok ne promijeni boju. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se sve sjedini.Dodavanje temeljca:
Postepeno dolijevajte pileći temeljac uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice. Kuhajte na srednjoj vatri 20–25 minuta, dok meso i povrće potpuno ne omekšaju.Blendanje (opcionalno):
Ako želite potpuno glatku krem supu, možete je izmiksati štapnim mikserom ili blenderom.Pavlaka i začini:
Dodajte pavlaku za kuhanje, posolite i pobiberite po ukusu. Kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri.Serviranje:
Po želji pospite suhim ili svježim peršunom i poslužite toplo uz krišku hljeba ili tostirane kiflice.
Savjet više:
Umjesto pavlake možete koristiti i mlijeko za blažu varijantu.
Dodajte malo muškatnog oraščića za dublji ukus.
Pileću krem supu možete zamrznuti i čuvati do 3 mjeseca.