Domaća tahan halva – Recept

Tahan halva recept

Tahan halva je kremasta, bogata i aromatična poslastica koja se pravi od tahina – susamove paste poznate po svom orašastom, dubokom ukusu. Ovaj desert je popularan širom Bliskog istoka i Balkana, a domaća verzija je nevjerovatno jednostavna i ne zahtijeva pečenje. Rezultat je savršeno mekana, mirisna halva koja se topi u ustima i pravi je izbor za ljubitelje tradicionalnih slastica.

Tahan halva recept

Tahan halva – recept

Isprintaj recept
Kremasta domaća tahan halva od tahina, meda i maslaca – jednostavna, ukusna i gotova bez pečenja.
Vrsta jela desert
Kuhinja bliskoistočna kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi domaća halva, halva recept, susam halva, tahan halva, tahini halva
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 10 minutes
Hlađenje 3 hours
Ukupno vrijeme 3 hours 20 minutes
Servings 8 porcija
Calories 260

Sastojci

  • 250 g tahina susamova pasta
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice meda
  • 100 ml mlijeka može i biljno
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica vanilin šećera po želji
  • Prstohvat soli

Priprema

Priprema tahina

  • Tahin lagano zagrijte u tavi na srednjoj vatri, samo da se aktivira aroma.
  • Ne smije zagorjeti. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

Kuhanje šećera i mlijeka

  • U drugoj tavi zagrijte mlijeko zajedno s medom i šećerom.
  • Miješajte dok se šećer ne otopi.
  • Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli.
  • Kuhajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

Dodavanje tahina i maslaca

  • U smjesu od mlijeka dodajte tahin i dobro promiješajte.
  • Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi.
  • Smjesa treba postati gusta i jednolična.

Formiranje halve

  • Smjesu prelijte u podmazani kalup ili oblikujte na foliji.
  • Poravnajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Zatim prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Serviranje

  • Pažljivo izvadite halvu iz kalupa i narežite na komade.
  • Poslužite hladno.

Napomene

  • Koristite kvalitetan tahin za najbolji okus.
  • Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i veganski maslac.
  • U smjesu možete dodati sjeckane orahe, lješnjake ili pistacije.
  • Čuvajte u frižideru do 7 dana u zatvorenoj posudi.

Pročitajte i ove recepte:

Tradicionalne gurabije

Paša lokum – Recept

Recept za suhe lokume

Recept za šape

Česta pitanja o tahan halvi

Koji tahin je najbolji za halvu?

Najbolji je glatki, svijetli tahin bez dodataka – ima najneutralniji i najkremastiji okus.

Može li se koristiti med umjesto šećera?

Može, ali onda se tekstura mijenja – halva bude mekša. Preporučeno je koristiti kombinaciju, kao u receptu.

Zašto se halva ne stvrdne?

Najčešće je razlog premalo kuhanja mlijeka i šećera ili previše masnoće. Smjesa mora biti gusta prije hlađenja.

Mogu li dodati kakao?

Naravno – 1–2 kašike kakaa daju bogat čokoladni okus.

Može li se halva zamrznuti?

Može, ali tekstura postaje mrvičasta nakon odmrzavanja, pa se preporučuje čuvati u frižideru.