Ferrero torta bez pečenja - Recept

Ferrero torta bez pečenja: Kremasti čokoladni užitak bez rerne

Ferrero torta bez pečenja je pun pogodak ako tražite brzu, bogatu i efektnu tortu za posebne prilike ili vikend u krugu porodice! Spoj lješnjaka, čokolade i Nutelle bez upotrebe rerne – idealan desert je za sve koji žele luksuzan desert bez previše komplikacija.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili Petit beurre)

  • 100 g istopljenog maslaca

  • 2 kašike Nutelle

  • 2-3 kašike mlijeka (po potrebi)

Za kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag

  • 300 g Nutelle

  • 200 g krem sira (ili mascarponea)

  • 100 g prženih mljevenih lješnjaka

  • 100 g sjeckanih napolitanki s lješnjakom (npr. Napolitanke od Nougata)

Za dekoraciju (po želji):

  • Ferrero Rocher kuglice

  • Ribana čokolada

  • Mljeveni lješnjaci

  • Čokoladni preljev

Priprema Ferrero torte:

  1. Priprema podloge:
    U posudi pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac i Nutellu. Po potrebi dodajte mlijeko da masa bude kompaktna. Utisnite smjesu u kalup (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižideru dok pripremate kremu.

  2. Priprema kreme:
    Umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir i Nutellu, pa dodajte mljevene lješnjake i sjeckane napolitanke. Na kraju lagano umiješajte umućeni šlag. Sve spojite u glatku i bogatu kremu.

  3. Sastavljanje torte:
    Kremu ravnomjerno rasporedite preko podloge. Poravnajte površinu i vratite u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći.

  4. Dekoracija:
    Prije serviranja ukrasite Ferrero kuglicama, mljevenim lješnjacima i ribanom čokoladom. Po želji, prelijte čokoladnim ganacheom za dodatni wow-efekat.

Savjeti za savršenu Ferrero tortu bez pečenja:

  • Krem sir: Ako koristiš krem sir umjesto mascarponea, biraj punomasni – struktura i ukus će biti bolji.
  • Lješnjaci: Prženi, pa samljeveni lješnjaci daju autentičan Ferrero efekat – probaj ih kratko prepržiti u tavi bez ulja.
  • Napolitanke: Dodaju hrskavost – možeš koristiti i one sa ukusom čokolade ili lješnjaka za dodatnu dubinu.
  • Za jači ukus: Dodaj 1 kašičicu ekstrakta vanilije ili ruma u kremu.
  • Zamrzavanje: Možeš je i zamrznuti pa poslužiti kao poluzamrznuti desert – idealno ljeti!