Ferrero torta bez pečenja: Kremasti čokoladni užitak bez rerne
Ferrero torta bez pečenja je pun pogodak ako tražite brzu, bogatu i efektnu tortu za posebne prilike ili vikend u krugu porodice! Spoj lješnjaka, čokolade i Nutelle bez upotrebe rerne – idealan desert je za sve koji žele luksuzan desert bez previše komplikacija.
Sastojci:
Za podlogu:
-
300 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili Petit beurre)
-
100 g istopljenog maslaca
-
2 kašike Nutelle
-
2-3 kašike mlijeka (po potrebi)
Za kremu:
-
500 ml slatkog vrhnja za šlag
-
300 g Nutelle
-
200 g krem sira (ili mascarponea)
-
100 g prženih mljevenih lješnjaka
-
100 g sjeckanih napolitanki s lješnjakom (npr. Napolitanke od Nougata)
Za dekoraciju (po želji):
-
Ferrero Rocher kuglice
-
Ribana čokolada
-
Mljeveni lješnjaci
-
Čokoladni preljev
Priprema Ferrero torte:
-
Priprema podloge:
U posudi pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac i Nutellu. Po potrebi dodajte mlijeko da masa bude kompaktna. Utisnite smjesu u kalup (Ø 24 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižideru dok pripremate kremu. -
Priprema kreme:
Umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir i Nutellu, pa dodajte mljevene lješnjake i sjeckane napolitanke. Na kraju lagano umiješajte umućeni šlag. Sve spojite u glatku i bogatu kremu. -
Sastavljanje torte:
Kremu ravnomjerno rasporedite preko podloge. Poravnajte površinu i vratite u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći. -
Dekoracija:
Prije serviranja ukrasite Ferrero kuglicama, mljevenim lješnjacima i ribanom čokoladom. Po želji, prelijte čokoladnim ganacheom za dodatni wow-efekat.
Savjeti za savršenu Ferrero tortu bez pečenja:
- Krem sir: Ako koristiš krem sir umjesto mascarponea, biraj punomasni – struktura i ukus će biti bolji.
- Lješnjaci: Prženi, pa samljeveni lješnjaci daju autentičan Ferrero efekat – probaj ih kratko prepržiti u tavi bez ulja.
- Napolitanke: Dodaju hrskavost – možeš koristiti i one sa ukusom čokolade ili lješnjaka za dodatnu dubinu.
- Za jači ukus: Dodaj 1 kašičicu ekstrakta vanilije ili ruma u kremu.
- Zamrzavanje: Možeš je i zamrznuti pa poslužiti kao poluzamrznuti desert – idealno ljeti!