Home » Recept za hurmašice s pekmezom
Recept

Recept za hurmašice s pekmezom

Hurmašice s pekmezom

Hurmašice s pekmezom su jedan od najpoznatijih bosanskih kolača, omiljene zbog svoje sočnosti i bogatog okusa. Ova verzija s pekmezom donosi dodatnu aromu i blagu kiselkastu notu koja savršeno upotpunjuje slatki sirup. Mekane, sočne i neodoljive – savršen su desert uz kahvu ili čaj!

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml jogurta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 500 g brašna (otprilike, dodavati postepeno)
  • 4 kašike pekmeza od šljiva

Za sirup:

  • 500 ml vode
  • 400 g šećera
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema

1. Priprema sirupa

  1. U šerpi pomiješajte vodu i šećer.
  2. Zagrijavajte dok ne proključa, a zatim kuhajte na srednjoj vatri 10-15 minuta.
  3. Dodajte sok od limuna, promiješajte i ostavite da se sirup ohladi.
  Recept za somun

2. Priprema tijesta

  1. U posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
  2. Dodajte jaja, jogurt i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  3. Umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, mijeseći dok ne dobijete mekano, neljepljivo tijesto.
  4. Na kraju dodajte pekmez od šljiva i lagano umijesite da se ravnomjerno rasporedi.

3. Oblikovanje hurmašica

  1. Od tijesta pravite manje kuglice, a zatim ih blago spljoštite i oblikujte u valjke.
  2. Svaku hurmašicu utisnite viljuškom ili rendeom kako biste dobili prepoznatljiv uzorak.
  3. Slažite ih u pleh obložen pek papirom.

4. Pečenje

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Pecite hurmašice 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

5. Natapanje u sirup

  1. Kada su hurmašice pečene, prelijte ih hladnim sirupom dok su još tople.
  2. Ostavite ih da upiju sirup najmanje 2 sata, a idealno preko noći za punu sočnost.
  Filovane paprike: Tradicionalni recept za sočne i ukusne paprike

Savjeti za hurmašice s pekmezom

  • Pekmez od šljiva daje poseban okus – Možete koristiti i pekmez od kajsija ako želite blaži ukus.
  • Sirup treba biti hladan, a hurmašice tople – Tako će najbolje upiti tečnost.
  • Ostavite ih da odstoje – Najbolje su kada malo odstoje i upiju sve arome.

Kako poslužiti hurmašice?

  • Uz domaću kahvu ili čaj
  • Posute mljevenim orasima za dodatni okus
  • Uz kuglu sladoleda od vanilije za poseban užitak

Ovaj recept će vam donijeti mekane, sočne i neodoljive hurmašice s bogatom aromom pekmeza.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za krompirušu

Recept za domaći džem od šljiva