Hurmašice s pekmezom su jedan od najpoznatijih bosanskih kolača, omiljene zbog svoje sočnosti i bogatog okusa. Ova verzija s pekmezom donosi dodatnu aromu i blagu kiselkastu notu koja savršeno upotpunjuje slatki sirup. Mekane, sočne i neodoljive – savršen su desert uz kahvu ili čaj!
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- 500 g brašna (otprilike, dodavati postepeno)
- 4 kašike pekmeza od šljiva
Za sirup:
- 500 ml vode
- 400 g šećera
- 1 kašika soka od limuna
Priprema
1. Priprema sirupa
- U šerpi pomiješajte vodu i šećer.
- Zagrijavajte dok ne proključa, a zatim kuhajte na srednjoj vatri 10-15 minuta.
- Dodajte sok od limuna, promiješajte i ostavite da se sirup ohladi.
2. Priprema tijesta
- U posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
- Dodajte jaja, jogurt i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
- Umiješajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, mijeseći dok ne dobijete mekano, neljepljivo tijesto.
- Na kraju dodajte pekmez od šljiva i lagano umijesite da se ravnomjerno rasporedi.
3. Oblikovanje hurmašica
- Od tijesta pravite manje kuglice, a zatim ih blago spljoštite i oblikujte u valjke.
- Svaku hurmašicu utisnite viljuškom ili rendeom kako biste dobili prepoznatljiv uzorak.
- Slažite ih u pleh obložen pek papirom.
4. Pečenje
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Pecite hurmašice 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
5. Natapanje u sirup
- Kada su hurmašice pečene, prelijte ih hladnim sirupom dok su još tople.
- Ostavite ih da upiju sirup najmanje 2 sata, a idealno preko noći za punu sočnost.
Savjeti za hurmašice s pekmezom
- Pekmez od šljiva daje poseban okus – Možete koristiti i pekmez od kajsija ako želite blaži ukus.
- Sirup treba biti hladan, a hurmašice tople – Tako će najbolje upiti tečnost.
- Ostavite ih da odstoje – Najbolje su kada malo odstoje i upiju sve arome.
Kako poslužiti hurmašice?
- Uz domaću kahvu ili čaj
- Posute mljevenim orasima za dodatni okus
- Uz kuglu sladoleda od vanilije za poseban užitak
Ovaj recept će vam donijeti mekane, sočne i neodoljive hurmašice s bogatom aromom pekmeza.