Home » Recept za šape
Recept

Recept za šape

Recept za šape

Recept za šape – Tradicionalni prhki kolačići – Šape su jedan od najomiljenijih tradicionalnih kolača u Bosni i Hercegovini. Ovi prhki kolačići prepoznatljivi su po svom specifičnom obliku, koji se dobija korištenjem posebnih kalupa. Šape su jednostavne za pripremu, a njihova kombinacija oraha, maslaca i vanilije čini ih neodoljivo ukusnim. Često se pripremaju za praznike, Bajram ili posebne porodične prilike, a njihova aroma vraća uspomene na djetinjstvo i bakine kolače.

Sastojci:

  • 250 g maslaca ili svinjske masti
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • 200 g mljevenih oraha
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Priprema tijesta – U većoj posudi umutite maslac (ili mast) sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jaja i nastavite mutiti dok se sve dobro sjedini.
  2. Dodavanje suhih sastojaka – U smjesu dodajte mljevene orahe, cimet, brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvat soli. Umijesite tijesto dok ne postane glatko i kompaktno. Ako je tijesto previše mekano, ostavite ga u frižideru 15-20 minuta da se stegne.
  3. Punjenje kalupa – Kalupi za šape trebaju biti lagano premazani uljem ili posuti brašnom kako se tijesto ne bi lijepilo. U svaki kalup stavite malu količinu tijesta i lagano pritisnite kako biste popunili oblik.
  4. Pečenje – Rernu zagrijte na 180°C i pecite šape oko 15-20 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ne pregore jer bi mogli izgubiti svoju prhkost.
  5. Hlađenje i posipanje – Kada su šape pečene, ostavite ih da se kratko ohlade, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa. Još mlake uvaljajte u šećer u prahu kako bi dobile svoj prepoznatljiv izgled.
  Recept za sok od aronije: Prirodni eliksir zdravlja

Savjeti za savršene šape:

  • Maslac ili mast? – Tradicionalno se šape prave sa svinjskom masti, što im daje posebnu mekoću i prhkost, ali maslac je odlična zamjena za blaži okus.
  • Začin po želji – Osim cimeta, možete dodati malo muškatnog oraščića ili naribane limunove korice za dodatnu aromu.
  • Kalupi – Ako nemate posebne kalupe za šape, možete koristiti male modle za mafine ili oblikovati kuglice i lagano ih spljoštiti.
  • Čuvanje – Šape se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i ostaju svježe i ukusne danima.

Ovi mirisni, prhki kolačići nezaobilazan su dio tradicionalne bosanske kuhinje. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćim šapama uz šolju kafe ili čaja!

  Čorba od crvene leće: Hranjivo jelo za svaki dan

Pročitajte i ove recepte:

Recept za tufahije

Recept za baklavu

Domaće lepine