Paša lokum je prefinjena turska poslastica koja oduševljava svojim bogatim, kremastim okusom i neodoljivom teksturom. Ova slastica, poznata po svojoj nježnosti i aromatičnom spoju kakaa, vanilije i kokosa, pravi je izbor za ljubitelje kremastih deserata. Jednostavna priprema i neodoljiv okus čine je savršenim slatkim zalogajem za svaku priliku.
Sastojci:
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 300 g šećera
- 100 g putera
- 60 g gustina
- 120 g brašna
- 4 velike kašike kakao praha
- 1 vanilin šećer
Za podlogu:
- 100 g kokosovog brašna
Za dekoraciju:
- 200 ml slatkog vrhnja (umutiti u šlag)
Priprema:
- Priprema podloge: Veliki lim lagano premazati maslacem, a zatim ravnomjerno posuti kokosovo brašno preko cijele površine. Ovo će kasnije omogućiti lakše rolanje i dati desertu poseban okus.
- Priprema kreme: U šerpi zagrijati 750 ml mlijeka do vrenja. U posebnoj posudi pomiješati preostalih 250 ml mlijeka sa brašnom, gustinom, kakaom, šećerom i vanilin šećerom. Kada mlijeko provrije, lagano dodati smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne, slično kao puding.
- Dodavanje putera: U još toplu kremu dodati puter i dobro izmiješati dok se potpuno ne otopi.
- Sipanje kreme: Dobijenu smjesu ravnomjerno izliti preko pripremljenog kokosovog brašna u limu i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Priprema šlaga: Umutiti slatko vrhnje u čvrstu i gustu smjesu, pa ga pažljivo premazati preko ohlađene kreme.
- Rezanje i rolanje: Kada se sve lijepo ohladilo, nožem izrezati pravokutnike otprilike jednake veličine (oko 10 komada). Pomoću špatule pažljivo rolati svaki komad u oblik male sarmice.
Savjeti za savršen paša lokum:
✔ Strpljenje je ključno! Ostavite kremu da se dobro ohladi kako biste lakše oblikovali rolnice.
✔ Za dodatni okus, možete dodati malo naribane čokolade ili mljevenih lješnjaka u fil.
✔ Serviranje: Ove rolnice su savršene kada se ohlade u frižideru nekoliko sati prije posluživanja.
Paša lokum je prava delicija koja kombinuje bogat kakao krem, nježan šlag i egzotičnu aromu kokosa. Probajte ovaj recept i uživajte u vrhunskom desertu koji se topi u ustima!