Isprintaj recept
Kremasta domaća tahan halva od tahina, meda i maslaca – jednostavna, ukusna i gotova bez pečenja.
Vrsta jela desert
Kuhinja bliskoistočna kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi domaća halva, halva recept, susam halva, tahan halva, tahini halva
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 10 minutes mins
Hlađenje 3 hours hrs
Ukupno vrijeme 3 hours hrs 20 minutes mins
Servings 8 porcija
Calories 260
- 250 g tahina susamova pasta
- 100 g šećera
- 2 kašičice meda
- 100 ml mlijeka može i biljno
- 50 g maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera po želji
- Prstohvat soli
Priprema tahina
Tahin lagano zagrijte u tavi na srednjoj vatri, samo da se aktivira aroma.
Ne smije zagorjeti. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kuhanje šećera i mlijeka
U drugoj tavi zagrijte mlijeko zajedno s medom i šećerom.
Miješajte dok se šećer ne otopi.
Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli.
Kuhajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Dodavanje tahina i maslaca
U smjesu od mlijeka dodajte tahin i dobro promiješajte.
Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi.
Smjesa treba postati gusta i jednolična.
Formiranje halve
Smjesu prelijte u podmazani kalup ili oblikujte na foliji.
Poravnajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Zatim prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
-
Koristite kvalitetan tahin za najbolji okus.
-
Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i veganski maslac.
-
U smjesu možete dodati sjeckane orahe, lješnjake ili pistacije.
-
Čuvajte u frižideru do 7 dana u zatvorenoj posudi.