Recept za lokume – Tradicionalni prhki kolačići – Lokumi su jedan od omiljenih tradicionalnih kolača u Bosni i Hercegovini, nezaobilazni na bajramskim soframa i drugim svečanim prilikama. Ovi prhki, mirisni kolačići, obično posuti šećerom u prahu, pripremaju se brzo i jednostavno, a njihova bogata aroma podsjeća na djetinjstvo i porodična okupljanja.
Sastojci:
- 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
- 100 ml ulja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica praška za pecivo
- 500 g brašna (otprilike)
- 100 g mljevenih oraha (opciono)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Priprema tijesta – U veću zdjelu staviti maslac, ulje, šećer i vanilin šećer. Sve dobro umutiti dok se smjesa ne sjedini.
- Dodavanje suhih sastojaka – Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mijeseći rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Ako koristite orahe, dodajte ih u ovu fazu.
- Oblikovanje lokuma – Od tijesta kidati male komade i oblikovati ih u valjke dužine 4-5 cm. Po želji, možete ih malo spljoštiti ili ostaviti u klasičnom valjkastom obliku.
- Pečenje – Lokume redati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju blago zlatastu boju. Paziti da ne potamne previše, jer trebaju ostati svijetli i prhki.
- Posipanje šećerom – Pečene lokume izvaditi iz rerne i dok su još topli, posuti ih šećerom u prahu. Ostaviti da se potpuno ohlade prije posluživanja.
Savjeti za lokume:
- Maslac ili margarin – Maslac daje bogatiji okus, ali margarin omogućava bolju prhkost.
- Brašno dodavati postepeno – Količina brašna može varirati, zato ga dodajte malo po malo dok ne dobijete savršeno tijesto.
- Dodatni miris – U tijesto možete dodati i malo naribane limunove korice za dodatnu aromu.
Lokumi su idealni za posluživanje uz kafu ili čaj, a njihova jednostavna priprema i dugotrajna svježina čine ih savršenim bajramskim kolačem. Isprobajte ovaj recept i uživajte u tradicionalnim okusima!
Pročitajte i ove recepte: