Home » Recept za lokume
Recept

Recept za lokume

Recept za lokume

Recept za lokume – Tradicionalni prhki kolačići – Lokumi su jedan od omiljenih tradicionalnih kolača u Bosni i Hercegovini, nezaobilazni na bajramskim soframa i drugim svečanim prilikama. Ovi prhki, mirisni kolačići, obično posuti šećerom u prahu, pripremaju se brzo i jednostavno, a njihova bogata aroma podsjeća na djetinjstvo i porodična okupljanja.

Sastojci:

  • 250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500 g brašna (otprilike)
  • 100 g mljevenih oraha (opciono)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Priprema tijesta – U veću zdjelu staviti maslac, ulje, šećer i vanilin šećer. Sve dobro umutiti dok se smjesa ne sjedini.
  2. Dodavanje suhih sastojaka – Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mijeseći rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Ako koristite orahe, dodajte ih u ovu fazu.
  3. Oblikovanje lokuma – Od tijesta kidati male komade i oblikovati ih u valjke dužine 4-5 cm. Po želji, možete ih malo spljoštiti ili ostaviti u klasičnom valjkastom obliku.
  4. Pečenje – Lokume redati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju blago zlatastu boju. Paziti da ne potamne previše, jer trebaju ostati svijetli i prhki.
  5. Posipanje šećerom – Pečene lokume izvaditi iz rerne i dok su još topli, posuti ih šećerom u prahu. Ostaviti da se potpuno ohlade prije posluživanja.
  Pečena piletina s povrćem: Sočan i ukusan obrok

Savjeti za lokume:

  • Maslac ili margarin – Maslac daje bogatiji okus, ali margarin omogućava bolju prhkost.
  • Brašno dodavati postepeno – Količina brašna može varirati, zato ga dodajte malo po malo dok ne dobijete savršeno tijesto.
  • Dodatni miris – U tijesto možete dodati i malo naribane limunove korice za dodatnu aromu.

Lokumi su idealni za posluživanje uz kafu ili čaj, a njihova jednostavna priprema i dugotrajna svježina čine ih savršenim bajramskim kolačem. Isprobajte ovaj recept i uživajte u tradicionalnim okusima!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za ružice

Recept za kadaif sa orasima

Recept za šape