Miješana salata sa rukolom, orasima i sirom: Spoj svježine i hrskavosti
Miješana salata sa rukolom, orasima i sirom je elegantan i ukusan dodatak svakom obroku – bilo da je poslužena uz glavno jelo ili kao samostalan lagani obrok. Spoj gorkaste rukole, hrskavih oraha i punog okusa sira čini ovu salatu posebnom i nutritivno bogatom.
Sastojci
Za 2 osobe:
-
2 šake svježe rukole
-
1 šaka miješane zelene salate (radič, kristalka, endivija ili baby mix)
-
50 g tvrdog sira (parmezan, grana padano ili feta – po izboru)
-
1 šaka oraha (lagano tostiranih)
-
1 manja jabuka (opcionalno, za slatkast kontrast)
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašika balzamiko sirćeta
-
So i biber po ukusu
Priprema
-
Salata: Operite i osušite rukolu i miješanu salatu, pa ih stavite u veću zdjelu.
-
Sir i jabuka: Sir narežite ili narendajte. Jabuku (ako je koristite) tanko narežite na ploške ili štapiće.
-
Orasi: Tostirajte orahe u suhom tiganju 2–3 minute da oslobode aromu.
-
Spajanje: Dodajte sir, orahe i jabuke u zdjelu sa salatom.
-
Začin: Umutite maslinovo ulje i balzamiko sirće, začinite solju i biberom, pa prelijte preko salate i lagano promiješajte.
Miješana salata sa rukolom – Savjeti
-
Umjesto oraha možete koristiti bademe ili lješnjake.
-
Ako volite jači ukus, dodajte nekoliko kapi senfa u dresing.
-
Ova salata se odlično slaže uz piletinu na žaru ili pečeni losos.
Nutritivne prednosti
Ova salata je odličan izvor zdravih masti, antioksidanata i kalcija. Rukola sadrži gorke tvari koje potiču probavu, a orasi i maslinovo ulje podržavaju zdravlje srca.