Gurabije su jedan od najpoznatijih tradicionalnih kolača na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Ove prhke poslastice, koje se doslovno tope u ustima, pripremaju se od jednostavnih sastojaka, ali uz pravi omjer i način pečenja postižu neodoljivu teksturu i okus. U ovom receptu donosimo vam detaljan vodič kako da napravite savršene gurabije kod kuće.
Sastojci:
(Mjera: 1 šolja = 200 ml)
- 3 jajeta
- 1 čaša istopljenog domaćeg masla
- 1 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- Rendana korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4-5 šolja brašna (po potrebi)
- Kocke šećera (za punjenje)
Priprema:
-
Priprema smjese:
U većoj zdjeli umutiti jaja ručno viljuškom ili ručnom mutilicom. Dodati šećer i vanilin šećer, pa kratko promiješati da se sjedini. -
Dodavanje tečnih sastojaka:
U smjesu dodati jogurt, istopljeno maslo i narendanu koricu limuna. Sve dobro sjediniti da se dobije homogena smjesa. -
Dodavanje brašna i formiranje tijesta:
U drugoj posudi pomiješati brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodavati u smjesu. Tijesto mijesiti rukom dok ne postane mekano i glatko, slično tijestu za hurmašice. -
Oblikovanje gurabija:
Od tijesta praviti manje loptice, svaku blago spljoštiti i u sredinu staviti jednu kocku šećera. -
Pečenje:
Pripremljene gurabije redati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih na 250°C dok ne dobiju blago rumenu boju (oko 5 minuta), zatim smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 10-15 minuta. -
Hlađenje i serviranje:
Nakon pečenja, gurabije ostaviti da se ohlade, a zatim ih poslužiti uz šolju kafe ili čaja.
Savjeti za savršene gurabije:
- Maslo je ključni sastojak – koristi domaće maslo za autentičan okus i finu teksturu.
- Nemojte previše mijesiti tijesto – gurabije trebaju biti lagane i prhke, pa predugo mijesiti može uticati na njihovu strukturu.
- Pazite na pečenje – važno je ne prepeći gurabije kako bi ostale mekane iznutra, a blago hrskave izvana.
- Dodajte svoj pečat – možete ih posuti šećerom u prahu ili umočiti u otopljenu čokoladu za moderniji izgled.