Home » Tradicionalne gurabije – jednostavan recept za prhke kolačiće
Recept

Tradicionalne gurabije – jednostavan recept za prhke kolačiće

Recept za gurabije

Gurabije su jedan od najpoznatijih tradicionalnih kolača na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Ove prhke poslastice, koje se doslovno tope u ustima, pripremaju se od jednostavnih sastojaka, ali uz pravi omjer i način pečenja postižu neodoljivu teksturu i okus. U ovom receptu donosimo vam detaljan vodič kako da napravite savršene gurabije kod kuće.

Sastojci:

(Mjera: 1 šolja = 200 ml)

  • 3 jajeta
  • 1 čaša istopljenog domaćeg masla
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • Rendana korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 4-5 šolja brašna (po potrebi)
  • Kocke šećera (za punjenje)

Priprema:

  1. Priprema smjese:
    U većoj zdjeli umutiti jaja ručno viljuškom ili ručnom mutilicom. Dodati šećer i vanilin šećer, pa kratko promiješati da se sjedini.

  2. Dodavanje tečnih sastojaka:
    U smjesu dodati jogurt, istopljeno maslo i narendanu koricu limuna. Sve dobro sjediniti da se dobije homogena smjesa.

  3. Dodavanje brašna i formiranje tijesta:
    U drugoj posudi pomiješati brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodavati u smjesu. Tijesto mijesiti rukom dok ne postane mekano i glatko, slično tijestu za hurmašice.

  4. Oblikovanje gurabija:
    Od tijesta praviti manje loptice, svaku blago spljoštiti i u sredinu staviti jednu kocku šećera.

  5. Pečenje:
    Pripremljene gurabije redati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih na 250°C dok ne dobiju blago rumenu boju (oko 5 minuta), zatim smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 10-15 minuta.

  6. Hlađenje i serviranje:
    Nakon pečenja, gurabije ostaviti da se ohlade, a zatim ih poslužiti uz šolju kafe ili čaja.

  Salata od bulgura: Recept za lagani obrok

Savjeti za savršene gurabije:

  • Maslo je ključni sastojak – koristi domaće maslo za autentičan okus i finu teksturu.
  • Nemojte previše mijesiti tijesto – gurabije trebaju biti lagane i prhke, pa predugo mijesiti može uticati na njihovu strukturu.
  • Pazite na pečenje – važno je ne prepeći gurabije kako bi ostale mekane iznutra, a blago hrskave izvana.
  • Dodajte svoj pečat – možete ih posuti šećerom u prahu ili umočiti u otopljenu čokoladu za moderniji izgled.

Pročitajte i ove recepte:

Šareni burek – Recept

Paša lokum

Kvrguša – Tradicionalni recept