Home » Bosanski lonac
Recept

Bosanski lonac

Bosanski lonac

Bosanski lonac je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini. Ova jedinstvena kombinacija mesa i povrća, kuhana u sopstvenom soku, predstavlja savršenu ravnotežu ukusa i hranjivih sastojaka. Jelo datira još iz srednjeg vijeka, a danas je omiljeno na bosanskim trpezama zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa.

Sastojci:

  • 500 g junetine (ili miješano s janjetinom)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 3 mrkve
  • 3 krompira
  • 1/4 glavice kupusa
  • 1 paprika
  • 2 paradajza (ili 1 kašika paradajz pirea)
  • 1 šolja graha (po želji)
  • 2 lista lovora
  • So, biber, crvena paprika po ukusu
  • 1 kašika ulja
  • 500 ml vode ili temeljca

Priprema:

  1. Priprema mesa i povrća – Meso isjeći na veće komade, a povrće narezati na krupne komade kako bi se postigla tradicionalna tekstura jela.
  2. Redanje sastojaka – U dublju šerpu ili lonac slagati naizmjenično slojeve mesa i povrća. Početi s mesom, zatim dodati luk, mrkvu, krompir, kupus, papriku i paradajz.
  3. Dodavanje začina i vode – Posoliti, pobiberiti i dodati crvenu papriku, lovorov list i malo ulja. Zatim sipati vodu ili temeljac da prekrije sastojke.
  4. Kuhanje – Lonac poklopiti i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata, dok meso ne postane mekano i povrće se ne raspadne u bogati sos.
  5. Posluživanje – Jelo se tradicionalno služi toplo, uz domaći hljeb ili pogaču.

Savjeti za savršen Bosanski lonac:

  • Koristite više vrsta mesa – Kombinacija govedine i janjetine daje poseban ukus.
  • Kuhajte na laganoj vatri – Sporo kuhanje omogućava da se svi ukusi sjedine.
  • Dodajte grah za autentičnu verziju – Ovo je starinska metoda koja dodatno obogaćuje jelo.
  • Koristite zemljani lonac – Ako imate mogućnost, pripremite jelo u tradicionalnoj zemljanoj posudi za najbolji okus.

Bosanski lonac je savršen primjer kako se od jednostavnih sastojaka može napraviti hranjivo i ukusno jelo. Uživajte u ovom specijalitetu i podijelite ga s porodicom i prijateljima!

Pogledajte i video: Recept za bosanski lonac

Pročitajte i ove recepte:

Tarhana čorba: Domaći recept

Filovane paprike: Tradicionalni recept

Recept za hurmašice s pekmezom