Bosanski lonac je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini. Ova jedinstvena kombinacija mesa i povrća, kuhana u sopstvenom soku, predstavlja savršenu ravnotežu ukusa i hranjivih sastojaka. Jelo datira još iz srednjeg vijeka, a danas je omiljeno na bosanskim trpezama zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa.
Sastojci:
- 500 g junetine (ili miješano s janjetinom)
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čena bijelog luka
- 3 mrkve
- 3 krompira
- 1/4 glavice kupusa
- 1 paprika
- 2 paradajza (ili 1 kašika paradajz pirea)
- 1 šolja graha (po želji)
- 2 lista lovora
- So, biber, crvena paprika po ukusu
- 1 kašika ulja
- 500 ml vode ili temeljca
Priprema:
- Priprema mesa i povrća – Meso isjeći na veće komade, a povrće narezati na krupne komade kako bi se postigla tradicionalna tekstura jela.
- Redanje sastojaka – U dublju šerpu ili lonac slagati naizmjenično slojeve mesa i povrća. Početi s mesom, zatim dodati luk, mrkvu, krompir, kupus, papriku i paradajz.
- Dodavanje začina i vode – Posoliti, pobiberiti i dodati crvenu papriku, lovorov list i malo ulja. Zatim sipati vodu ili temeljac da prekrije sastojke.
- Kuhanje – Lonac poklopiti i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata, dok meso ne postane mekano i povrće se ne raspadne u bogati sos.
- Posluživanje – Jelo se tradicionalno služi toplo, uz domaći hljeb ili pogaču.
Savjeti za savršen Bosanski lonac:
- Koristite više vrsta mesa – Kombinacija govedine i janjetine daje poseban ukus.
- Kuhajte na laganoj vatri – Sporo kuhanje omogućava da se svi ukusi sjedine.
- Dodajte grah za autentičnu verziju – Ovo je starinska metoda koja dodatno obogaćuje jelo.
- Koristite zemljani lonac – Ako imate mogućnost, pripremite jelo u tradicionalnoj zemljanoj posudi za najbolji okus.
Bosanski lonac je savršen primjer kako se od jednostavnih sastojaka može napraviti hranjivo i ukusno jelo. Uživajte u ovom specijalitetu i podijelite ga s porodicom i prijateljima!