Home » Rižoto s piletinom i povrćem
Recept

Rižoto s piletinom i povrćem

Rižoto s piletinom i povrćem - Recept

Rižoto s piletinom i povrćem je lagano, ali zasitno jelo koje se lako priprema i prilagođava različitim ukusima. Kremasta struktura riže, sočni komadići piletine i svježe povrće čine savršenu kombinaciju za brz i zdrav obrok.

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 300 g pilećeg filea (isječenog na kockice)
  • 1 šolja riže (najbolje arborio, ali može i dugozrnasta)
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 100 g graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 3 šolje pilećeg temeljca (ili tople vode)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice kurkume (za boju i aromu, opcionalno)
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema sastojaka:
    • Piletinu isjeckajte na kockice i posolite.
    • Povrće operite i sitno isjeckajte.
  2. Prženje piletine:
    • U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite piletinu dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
    • Izvadite piletinu i ostavite sa strane.
  3. Pirjanje povrća:
    • Na istoj tavi dodajte sitno sjeckan crni i bijeli luk, pa pržite dok ne postane staklast.
    • Dodajte šargarepu, papriku i grašak, pa dinstajte nekoliko minuta.
  4. Dodavanje riže:
    • Ubacite rižu i miješajte 1-2 minute da upije arome.
    • Vratite piletinu u tavu.
  5. Kuhanje rižota:
    • Postepeno dodajte pileći temeljac (ili toplu vodu), po jednu šolju, neprestano miješajući.
    • Nastavite dodavati tečnost dok riža ne omekša (oko 15-20 minuta).
  6. Finalni dodiri:
    • Kada rižoto dobije kremastu strukturu, dodajte so, biber i kurkumu.
    • Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta.
  7. Serviranje:
    • Pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite toplo.

Savjeti za rižoto:

Koristite temeljac umjesto obične vode – pojačava ukus i daje bogatiju aromu.

Miješajte često – tako se oslobađa skrob iz riže i postiže kremasta tekstura.

Ne prekuhavajte rižu – treba da ostane lagano al dente za najbolju teksturu.

Pročitajte i ove recepte:

Pileća supa sa knedlama

Zapečena tjestenina sa sirom