Rižoto s piletinom i povrćem je lagano, ali zasitno jelo koje se lako priprema i prilagođava različitim ukusima. Kremasta struktura riže, sočni komadići piletine i svježe povrće čine savršenu kombinaciju za brz i zdrav obrok.
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 300 g pilećeg filea (isječenog na kockice)
- 1 šolja riže (najbolje arborio, ali može i dugozrnasta)
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 100 g graška
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 3 šolje pilećeg temeljca (ili tople vode)
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice kurkume (za boju i aromu, opcionalno)
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
- Priprema sastojaka:
- Piletinu isjeckajte na kockice i posolite.
- Povrće operite i sitno isjeckajte.
- Prženje piletine:
- U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite piletinu dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Izvadite piletinu i ostavite sa strane.
- Pirjanje povrća:
- Na istoj tavi dodajte sitno sjeckan crni i bijeli luk, pa pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte šargarepu, papriku i grašak, pa dinstajte nekoliko minuta.
- Dodavanje riže:
- Ubacite rižu i miješajte 1-2 minute da upije arome.
- Vratite piletinu u tavu.
- Kuhanje rižota:
- Postepeno dodajte pileći temeljac (ili toplu vodu), po jednu šolju, neprestano miješajući.
- Nastavite dodavati tečnost dok riža ne omekša (oko 15-20 minuta).
- Finalni dodiri:
- Kada rižoto dobije kremastu strukturu, dodajte so, biber i kurkumu.
- Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Serviranje:
- Pospite sitno sjeckanim peršunom i poslužite toplo.
Savjeti za rižoto:
Koristite temeljac umjesto obične vode – pojačava ukus i daje bogatiju aromu.
Miješajte često – tako se oslobađa skrob iz riže i postiže kremasta tekstura.
Ne prekuhavajte rižu – treba da ostane lagano al dente za najbolju teksturu.