Home » Piletina u bijelom sosu: Kremast i neodoljiv klasik
Recept

Piletina u bijelom sosu: Kremast i neodoljiv klasik

Piletina u bijelom sosu - Recept

Piletina u bijelom sosu je savršen izbor za ljubitelje kremastih i bogatih jela. Ovaj recept kombinuje sočnu piletinu sa aromatičnim umakom na bazi pavlake, bijelog luka i začina, stvarajući savršenu harmoniju ukusa. Brzo se priprema, a idealan je za porodične večere ili posebne prilike. Evo kako da ga napravite korak po korak.

Sastojci:

Za piletinu:

  • 500 g pilećih fileta (bataci bez kosti ili pileća prsa)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suhog timijana ili origana
  • ½ kašičice dimljene paprike (po želji)

Za bijeli sos:

  • 1 kašika putera
  • 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 250 ml neutralne pavlake za kuhanje
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 50 g parmezana, rendanog
  • 1 kašičica limunovog soka
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika sjeckanog peršuna (za dekoraciju)
  Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa

Priprema:

1. Priprema piletine

Pileće filete posolite, pobiberite i pospite timijanom i dimljenom paprikom. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i pržite piletinu 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane.

2. Priprema bijelog sosa

U istoj tavi rastopite puter, dodajte bijeli luk i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše. Sipajte pileći temeljac i pustite da lagano proključa. Dodajte pavlaku, parmezan, muskatni oraščić i limunov sok, pa miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatki sos.

3. Kombinovanje piletine i sosa

Vratite piletinu u tavu, smanjite temperaturu i kuhajte još 5-7 minuta dok se umak ne zgusne, a piletina ne postane potpuno mekana i sočna.

  Recept za domaći sok od mrkve i jabuke

4. Posluživanje

Pospite jelo svježim peršunom i poslužite uz pire krompir, rižu ili tjesteninu za savršeno kremasti obrok.

Savjeti za piletinu u bijelom sosu:

  • Nemojte prekuhati piletinu – Fileti ostaju sočni ako ih pečete samo dok ne dobiju zlatnu koricu, a zatim ih dovršavate u sosu.
  • Dodajte sir po izboru – Mozzarella ili gauda mogu dodatno obogatiti kremastu teksturu sosa.
  • Za bogatiji sos – Umjesto pavlake, možete koristiti kombinaciju pavlake i mlijeka ili pavlaku sa malo krem sira.
  • Dodajte povrće – Gljive, špinat ili brokula su odličan dodatak ovom jelu.

Piletina u bijelom sosu je klasik koji se može prilagoditi različitim ukusima i prilozima. Kremasta tekstura i bogat okus čine ovo jelo omiljenim izborom za sve generacije