Voćna jogurt torta je odličan izbor za sve koji vole lagane i kremaste deserte. Osvježavajuća kombinacija jogurta i voća daje joj idealnu ravnotežu između slatkog i kiselkastog okusa, a posebno je pogodna za toplije dane jer ne zahtijeva pečenje. Ova torta se brzo priprema i može se prilagoditi sezonskom voću, što je čini raznovrsnom i uvijek zanimljivom.
Sastojci
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa (petit keks ili graham keks)
- 120 g otopljenog maslaca
- 1 kašika meda
Za kremu:
- 500 ml jogurta (grčki jogurt ili obični)
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 10 g želatina (1 kesica)
- 100 ml vode
Za voćni sloj:
- 300 g svježeg voća (jagode, maline, borovnice, breskve…)
- 2 kašike šećera
- 5 g želatina
- 50 ml vode
Priprema
-
Priprema podloge: Pomiješati mljeveni keks s otopljenim maslacem i medom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnuti je u kalup prečnika 22-24 cm i ostaviti u frižideru da se stegne.
-
Priprema kreme: Želatin preliti sa 100 ml vode i ostaviti da nabubri 5-10 minuta. U međuvremenu, umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta. Dodati jogurt i lagano sjediniti. Nabubreni želatin otopiti na laganoj vatri (ne smije prokuhati), zatim ga polako dodati u kremu uz neprestano miješanje.
-
Sastavljanje torte: Jogurt kremu preliti preko podloge od keksa i vratiti u frižider na najmanje 2 sata da se stegne.
-
Priprema voćnog sloja: Voće sitno isjeckati i pomiješati sa šećerom, zatim ga kratko prokuhati dok ne omekša. Želatin preliti s 50 ml vode, ostaviti da nabubri, pa ga dodati u toplo voće i promiješati dok se potpuno ne otopi. Ostaviti da se malo prohladi, a zatim preliti preko ohlađene kreme.
-
Hlađenje i serviranje: Tortu ostaviti u frižideru još 2-3 sata, a idealno preko noći, kako bi svi slojevi lijepo očvrsnuli. Prije serviranja, može se ukrasiti svježim voćem i listićima mente.
Savjeti za savršenu jogurt tortu
- Jogurt: Najbolji rezultat daje grčki jogurt jer je gušći i kremastiji, ali može se koristiti i obični jogurt.
- Voće: Koristite sezonsko voće ili kombinaciju različitih vrsta za bogatiji okus.
- Podloga: Ako želite čvršću podlogu, možete je kratko zapeći u rerni na 180°C (5-7 minuta), ali to nije neophodno.
Voćna jogurt torta je osvježavajući i lagan desert koji se lako priprema i može se prilagoditi različitim ukusima. Njena kremasta tekstura i prirodna slatkoća voća čine je savršenim izborom za ljetne dane, rođendane ili lagane porodične poslastice.