Home » Voćna jogurt torta – lagan i osvježavajući desert
Recept

Voćna jogurt torta – lagan i osvježavajući desert

Voćna jogurt torta - Recept

Voćna jogurt torta je odličan izbor za sve koji vole lagane i kremaste deserte. Osvježavajuća kombinacija jogurta i voća daje joj idealnu ravnotežu između slatkog i kiselkastog okusa, a posebno je pogodna za toplije dane jer ne zahtijeva pečenje. Ova torta se brzo priprema i može se prilagoditi sezonskom voću, što je čini raznovrsnom i uvijek zanimljivom.

Sastojci

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa (petit keks ili graham keks)
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 1 kašika meda

Za kremu:

  • 500 ml jogurta (grčki jogurt ili obični)
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 10 g želatina (1 kesica)
  • 100 ml vode

Za voćni sloj:

  • 300 g svježeg voća (jagode, maline, borovnice, breskve…)
  • 2 kašike šećera
  • 5 g želatina
  • 50 ml vode

Priprema

  1. Priprema podloge: Pomiješati mljeveni keks s otopljenim maslacem i medom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnuti je u kalup prečnika 22-24 cm i ostaviti u frižideru da se stegne.

  2. Priprema kreme: Želatin preliti sa 100 ml vode i ostaviti da nabubri 5-10 minuta. U međuvremenu, umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta. Dodati jogurt i lagano sjediniti. Nabubreni želatin otopiti na laganoj vatri (ne smije prokuhati), zatim ga polako dodati u kremu uz neprestano miješanje.

  3. Sastavljanje torte: Jogurt kremu preliti preko podloge od keksa i vratiti u frižider na najmanje 2 sata da se stegne.

  4. Priprema voćnog sloja: Voće sitno isjeckati i pomiješati sa šećerom, zatim ga kratko prokuhati dok ne omekša. Želatin preliti s 50 ml vode, ostaviti da nabubri, pa ga dodati u toplo voće i promiješati dok se potpuno ne otopi. Ostaviti da se malo prohladi, a zatim preliti preko ohlađene kreme.

  5. Hlađenje i serviranje: Tortu ostaviti u frižideru još 2-3 sata, a idealno preko noći, kako bi svi slojevi lijepo očvrsnuli. Prije serviranja, može se ukrasiti svježim voćem i listićima mente.

  Hadžijski ćevap

Savjeti za savršenu jogurt tortu

  • Jogurt: Najbolji rezultat daje grčki jogurt jer je gušći i kremastiji, ali može se koristiti i obični jogurt.
  • Voće: Koristite sezonsko voće ili kombinaciju različitih vrsta za bogatiji okus.
  • Podloga: Ako želite čvršću podlogu, možete je kratko zapeći u rerni na 180°C (5-7 minuta), ali to nije neophodno.

Voćna jogurt torta je osvježavajući i lagan desert koji se lako priprema i može se prilagoditi različitim ukusima. Njena kremasta tekstura i prirodna slatkoća voća čine je savršenim izborom za ljetne dane, rođendane ili lagane porodične poslastice.