Bulgur je savršena alternativa bijeloj riži, bogat vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Njegova blaga orašasta aroma odlično se slaže s različitim povrćem, što ga čini idealnim prilogom uz meso, ribu ili kao lagano glavno jelo. Ovaj recept je brz, jednostavan i prepun vitamina, a možete ga prilagoditi sezonskim namirnicama.
Sastojci:
- 1 šolja bulgura
- 2 šolje vode ili povrtnog temeljca
- 1 glavica crnog luka (sitno nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana ili sitno sjeckana)
- 1 crvena paprika (sitno sjeckana)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice kurkume (za boju i aromu)
- ½ kašičice mljevene crvene paprike
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
-
Skuhajte bulgur
U šerpi zagrijte vodu ili povrtni temeljac do ključanja. Dodajte bulgur, smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta dok ne omekša i upije tečnost. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim viljuškom rastresite zrna. -
Pripremite povrće
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu, papriku i tikvicu, pa nastavite dinstati još 5-7 minuta, povremeno miješajući. -
Začinite i sjedinite
Dodajte kurkumu, mljevenu crvenu papriku, so i biber. Ubacite skuhani bulgur u tavu i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Kuhajte još 2-3 minute na laganoj vatri. -
Poslužite i uživajte
Gotov bulgur pospite svježim peršunom i poslužite kao prilog uz pečeno meso, ribu ili samostalno jelo uz jogurt.
Savjeti:
- Dodatni proteini: Za bogatiji obrok, dodajte kuhani leblebiji (slanutak) ili komadiće feta sira.
- Varijacija okusa: Umjesto kurkume i crvene paprike, možete koristiti curry začin ili svježe bosiljak i origano.
- Skladištenje: Jelo može stajati u frižideru do 3 dana, a odlično je i za obrok “za ponijeti”.
Bulgur sa povrćem je brz, zdrav i hranjiv obrok koji se lako priprema i prilagođava različitim ukusima.