Home » Domaće lepine
Recept

Domaće lepine

Domaće lepine

Domaće lepine su neizostavan dio bosanske kuhinje. Njihova mekana unutrašnjost i blago hrskava korica čine ih idealnim izborom za ćevape, pljeskavice, sendviče ili kao prilog uz razna jela. Svježe pečene, lepine su nevjerovatno ukusne, a uz ovaj recept možete ih lako napraviti kod kuće!

Bilo da ih koristite za roštilj, kao zamjenu za hljeb ili jednostavno uživate u njihovom savršenom ukusu s malo kajmaka ili maslaca, domaće lepine su uvijek pravi izbor.

Sastojci za domaće lepine

  • 500 g brašna (tip 500 ili 850)
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika jogurta (za mekšu teksturu, opcionalno)

Kako napraviti domaće lepine

1. Aktivacija kvasca

Ako koristite svježi kvasac, rastopite ga u mlakoj vodi, dodajte šećer i kašičicu brašna, pa ostavite 5–10 minuta da zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, direktno ga pomiješajte s brašnom.

  Recept za omlet sa povrćem

2. Miješenje tijesta

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so.
  • Dodajte pripremljeni kvasac i lagano mijesite, dodajući mlaku vodu postepeno.
  • Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne dobijete mekano, glatko tijesto (oko 10 minuta).
  • Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže 40–60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

3. Oblikovanje lepina

  • Kada je tijesto nadošlo, podijelite ga na 4–6 loptica (u zavisnosti od željene veličine).
  • Svaku lopticu lagano razvaljajte rukama ili oklagijom u krugove debljine 1 cm.
  • Stavite ih na pobrašnjenu površinu i pokrijte krpom, pa ostavite da odmaraju još 10–15 minuta.

4. Pečenje lepina

U rerni:

  • Pećnicu zagrijte na 250°C i ubacite pleh da se zagrije.
  • Prebacite lepine na vreo pleh i pecite ih 7–10 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne napuhnu se.

U tavi:

  • Zagrijte suhu tavu na srednje jakoj vatri.
  • Pecite svaku lepinju 2–3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju i mehke mjehuriće na površini.
  Pura (Palenta) sa mlijekom i sirom

Savjeti za domaće lepine

  • Koristite mlaku vodu – Hladna voda usporava fermentaciju, dok pretopla može uništiti kvasac.
  • Ne previše brašna prilikom oblikovanja – Previše brašna može učiniti lepine tvrdima.
  • Tijesto treba biti mekano – Ako je previše suho, dodajte malo vode; ako je premekano, dodajte malo brašna.
  • Dovoljno odmora – Ostavljanje tijesta da odmori prije pečenja pomaže da lepine budu mekane i vazdušaste.
  • Najbolje su tople – Lepine su najukusnije kada su svježe i tople, ali ih možete lagano podgrijati u rerni ili na tavi prije posluživanja.

Domaće lepine su jednostavne za pripremu i daleko ukusnije od kupovnih. Bilo da ih pravite za roštilj, doručak ili kao dodatak omiljenim jelima, ovaj recept garantuje savršeno mekane i ukusne lepine svaki put.

Pročitajte i ove recepte:

Domaća pogača

Sarma od kiselog kupusa

Bajramski kolači