Home » Rižoto s gljivama: Ukusno i kremasto jelo za ručak
Recept

Rižoto s gljivama: Ukusno i kremasto jelo za ručak

Rižoto s gljivama

Rižoto s gljivama je savršeno kremasto jelo bogatog ukusa, idealno za ručak ili laganu večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će oduševiti sve ljubitelje gljiva. Ovaj recept je prikladan za sve koji žele zdrav i ukusan obrok.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 300 g arborio riže (ili druge vrste riže za rižoto)
  • 500 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili vrganji)
  • 1 manji crveni luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 50 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g ribanog parmezana (ili drugog tvrdog sira)
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema

1. Priprema sastojaka

  1. Pripremite gljive – Očistite ih papirnim ubrusom (nemojte ih prati u vodi jer upijaju tečnost), a zatim ih narežite na tanke kriške.
  2. Sjeckanje povrća – Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
  3. Zagrijavanje temeljca – U posebnoj šerpi zagrijte temeljac na laganoj vatri i držite ga toplim tokom cijele pripreme.

2. Prženje gljiva

  1. Zagrijavanje ulja – U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte polovinu putera.
  2. Dinstanje gljiva – Dodajte narezane gljive i pržite ih 5-7 minuta dok ne ispuste tečnost i dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  Recept za grilovane paprike sa bijelim lukom

3. Priprema riže

  1. Dinstanje luka – U istoj tavi dodajte još malo ulja, a zatim prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i kratko propržite.
  2. Dodavanje riže – Ubacite rižu i miješajte 1-2 minute dok ne postane blago providna.

4. Postepeno dodavanje temeljca

  1. Sipanje temeljca – Dodajte kutljaču toplog temeljca i miješajte dok riža ne upije tečnost.
  2. Ponavljanje postupka – Nastavite dodavati temeljac malo po malo, uz stalno miješanje, dok riža ne postane kremasta i al dente (oko 15-20 minuta).

5. Završavanje rižota

  1. Vraćanje gljiva – Dodajte prethodno pržene gljive u rižoto i dobro promiješajte.
  2. Dodavanje putera i parmezana – Umiješajte ostatak putera i ribani parmezan kako biste dobili bogatu kremastu teksturu.
  3. Začinjavanje – Posolite i pobiberite po ukusu.
  Knedle od sira

Posluživanje

Rižoto s gljivama poslužite odmah, ukrašen svježim peršunom i dodatnim posipom parmezana. Može se servirati samostalno ili uz laganu salatu.

Savjeti za rižoto

  • Koristite kvalitetnu rižu za rižoto, poput arborio, carnaroli ili vialone nano, jer one bolje upijaju tečnost i zadržavaju kremastu teksturu.
  • Temeljac treba biti topao kako bi se rižoto ravnomjerno kuhao i postepeno upijao tečnost.
  • Ne ispirajte rižu prije kuhanja, jer bi se uklonio škrob koji je ključan za kremastu strukturu rižota.
  • Kontinuirano miješajte kako biste oslobodili škrob iz riže i dobili bogatu teksturu.
  • Dodavanje putera i parmezana na kraju čini rižoto još kremastijim i punijeg okusa.

Rižoto s gljivama je jednostavno, ali sofisticirano jelo koje možete pripremiti brzo i uz minimalne sastojke. Njegova kremasta tekstura i bogat okus gljiva čine ga idealnim obrokom za svaki dan. Isprobajte ovaj recept i uživajte u pravoj harmoniji okusa!

Pročitajte i ove recepte:

Zeljanica: Pita od domaćih kora

Sogan-dolma: Tradicionalno bosansko jelo