Rižoto s gljivama je savršeno kremasto jelo bogatog ukusa, idealno za ručak ili laganu večeru. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će oduševiti sve ljubitelje gljiva. Ovaj recept je prikladan za sve koji žele zdrav i ukusan obrok.
Sastojci (za 4 osobe)
- 300 g arborio riže (ili druge vrste riže za rižoto)
- 500 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili vrganji)
- 1 manji crveni luk
- 2 čehna bijelog luka
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 50 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g ribanog parmezana (ili drugog tvrdog sira)
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema
1. Priprema sastojaka
- Pripremite gljive – Očistite ih papirnim ubrusom (nemojte ih prati u vodi jer upijaju tečnost), a zatim ih narežite na tanke kriške.
- Sjeckanje povrća – Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
- Zagrijavanje temeljca – U posebnoj šerpi zagrijte temeljac na laganoj vatri i držite ga toplim tokom cijele pripreme.
2. Prženje gljiva
- Zagrijavanje ulja – U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte polovinu putera.
- Dinstanje gljiva – Dodajte narezane gljive i pržite ih 5-7 minuta dok ne ispuste tečnost i dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
3. Priprema riže
- Dinstanje luka – U istoj tavi dodajte još malo ulja, a zatim prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i kratko propržite.
- Dodavanje riže – Ubacite rižu i miješajte 1-2 minute dok ne postane blago providna.
4. Postepeno dodavanje temeljca
- Sipanje temeljca – Dodajte kutljaču toplog temeljca i miješajte dok riža ne upije tečnost.
- Ponavljanje postupka – Nastavite dodavati temeljac malo po malo, uz stalno miješanje, dok riža ne postane kremasta i al dente (oko 15-20 minuta).
5. Završavanje rižota
- Vraćanje gljiva – Dodajte prethodno pržene gljive u rižoto i dobro promiješajte.
- Dodavanje putera i parmezana – Umiješajte ostatak putera i ribani parmezan kako biste dobili bogatu kremastu teksturu.
- Začinjavanje – Posolite i pobiberite po ukusu.
Posluživanje
Rižoto s gljivama poslužite odmah, ukrašen svježim peršunom i dodatnim posipom parmezana. Može se servirati samostalno ili uz laganu salatu.
Savjeti za rižoto
- Koristite kvalitetnu rižu za rižoto, poput arborio, carnaroli ili vialone nano, jer one bolje upijaju tečnost i zadržavaju kremastu teksturu.
- Temeljac treba biti topao kako bi se rižoto ravnomjerno kuhao i postepeno upijao tečnost.
- Ne ispirajte rižu prije kuhanja, jer bi se uklonio škrob koji je ključan za kremastu strukturu rižota.
- Kontinuirano miješajte kako biste oslobodili škrob iz riže i dobili bogatu teksturu.
- Dodavanje putera i parmezana na kraju čini rižoto još kremastijim i punijeg okusa.
Rižoto s gljivama je jednostavno, ali sofisticirano jelo koje možete pripremiti brzo i uz minimalne sastojke. Njegova kremasta tekstura i bogat okus gljiva čine ga idealnim obrokom za svaki dan. Isprobajte ovaj recept i uživajte u pravoj harmoniji okusa!