Krompiruša: Recept za hrskavu i sočnu krompirušu

Krompiruša - Recept

Krompiruša je jedna od najpoznatijih pita u bosanskoj kuhinji – jednostavna, a nevjerovatno ukusna! Prhke domaće kore ili tanke jufke punjene sočnim krompirom i lukom, uz malo začina, čine ovu pitu savršenim obrokom u bilo koje doba dana. U nastavku donosimo recept kako da napravite savršenu krompirušu, bilo sa domaćim ili gotovim korama.

Krompiruša - Recept

Krompiruša – recept

Isprintaj recept
Krompiruša je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih bosanskih pita-specijaliteta. Pravi se od tanko razvijenih jufki i jednostavnog, ali izuzetno ukusnog fila od krompira i luka.
Vrsta jela Glavno jelo, Pita
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska pita, krompiruša, pita krompiruša, recept za krompirušu
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 4
Calories 290

Potrebna oprema

  • Šerpa
  • Oklagija
  • Pleh za pečenje

Sastojci

Za tijesto (ako pravite domaće jufke):

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 4 srednja krompira
  • 1 veći crveni luk
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 50 ml ulja

Za premazivanje:

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Priprema

Priprema tijesta

  • Pomiješati brašno i so, dodati mlaku vodu i umijesiti mekano, glatko tijesto.
  • Dodati ulje, kratko premijesiti i ostaviti da odmori 30 minuta prekriveno folijom.

Priprema fila

  • Oguljene krompire narendati ili sitno nasjeckati.
  • Luk isjeckati na sitne kockice pa pomiješati s krompirom.
  • Dodati so, biber i ulje te sve sjediniti.

Razvijanje i filovanje

  • Tijesto podijeliti na dvije jufke i razvući tanko oklagijom.
  • Premazati uljem i rasporediti fil.
  • Zarolati jufku i slagati u pleh oblikom puža ili u redove.
  • Ako koristite gotove kore – svaku koru premazati, dodati fil i zarolati.

Pečenje

  • Rernu zagrijati na 200°C.
  • Pomiješati ulje i vodu te premazati krompirušu prije pečenja.
  • Peći 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon pečenja

  • Po želji poprskati pitu s malo tople vode i pokriti krpom 5 minuta da omekša.

Video

Napomene

  • Za sočniju krompirušu, krompir narendajte i odmah pomiješajte s uljem da ne pusti previše vode.
  • Ako želite hrskaviju verziju, ne pokrivajte pitu nakon pečenja.
  • Jufku razvlačite što tanje — tako će fil ostati sočan, a pita mekana.
  • Odlična je i s dodatkom malo paprike ili nasjeckanog peršuna u filu.
  • Najbolje se servira uz jogurt, kiselo mlijeko ili domaći ajvar.

Pročitajte i ove recepte:

Bosanski lonac

Kako napraviti pravi domaći kajmak

Jela sa krompirom: Najbolji domaći recepti

Česta pitanja o krompiruši

Mogu li koristiti gotove kore umjesto domaćih jufki?

Da — gotove kore su sasvim dobra zamjena. Samo svaku koru premažite uljem prije filovanja.

Da li krompir prije filovanja treba posoliti i ocijediti?

Nije potrebno. Ovako ostaje sočniji i mekši tokom pečenja.

Mogu li krompirušu zamrznuti?

Da, najbolje prije pečenja. Čuvati do 3 mjeseca, a peći zamrznutu uz dodatnih 10 minuta.

Zašto mi je fil suh?

Najčešće fali ulja ili je krompir bio presitno narendan. Dodajte malo više ulja za sočnost.

Kako da krompiruša bude hrskava?

Pojačajte ulje u premazu i pecite u donjoj polovini rerne prvih 15 minuta.