Home » Piletina sa susamom
Recept

Piletina sa susamom

Piletina sa susamom - Recept

Piletina sa susamom je hrskava, sočna i preukusna – savršen spoj azijske inspiracije i domaće kuhinje. Idealna je za brzi obrok ili kada želite impresionirati goste nečim jednostavnim, a drugačijim. Priprema piletine na ovaj način  je brza i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea (bijelo pileće meso)

  • 2 kašike soja sosa

  • 1 kašika gustina (kukuruznog skroba)

  • 1 kašika brašna

  • 1 jaje

  • So i biber po ukusu

  • 3 kašike susama

  • Ulje za prženje

Po želji za umak (dip):

  • 2 kašike meda

  • 2 kašike soja sosa

  • 1 čehno bijelog luka (sitno nariban)

  • Prstohvat đumbira

Priprema:

  1. Priprema piletine:
    Isijecite pileći file na tanke trakice ili kockice. Stavite u činiju, dodajte soja sos, so i biber, pa ostavite da odstoji 10–15 minuta.

  2. Paniranje:
    Umutite jaje u posebnoj posudi. U drugoj posudi pomiješajte brašno, gustin i susam. Komade piletine umočite prvo u jaje, a zatim u smjesu sa susamom, dobro utapkajući da se susam zalijepi.

  3. Prženje:
    U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite piletinu u manjim turama dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava sa svih strana (oko 3–4 minute po strani). Izvadite na papirni ubrus da se ocijedi višak masnoće.

  4. Priprema umaka (opcionalno):
    U maloj šerpici pomiješajte med, soja sos, bijeli luk i đumbir. Kratko prokuhajte dok se sve ne sjedini i lagano zgusne.

  5. Serviranje:
    Piletinu poslužite dok je vruća, uz rižu, kuhano povrće ili salatu. Umak poslužite sa strane za umakanje ili prelijte preko piletine prije serviranja.

Savjet više:

  • Za još hrskaviji efekat, piletinu možete peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (prethodno premazanu uljem).

  • Susam možete kratko prepeći na suhoj tavi prije paniranja – dobit ćete još intenzivniji okus.

  • Ako volite ljuto, u umak dodajte malo čili sosa ili pahuljica.

RECPETI ZA JELA SA PILETINOM