Home » Šareni burek s krompirom i mesom – tradicionalni bosanski recept
Recept

Šareni burek s krompirom i mesom – tradicionalni bosanski recept

Šareni burek - Recept

Šareni burek je ukusna kombinacija hrskave jufke, sočnog mljevenog mesa i krompira. Ovaj recept spaja najbolje od dvije omiljene pite – bureka i krompiruše – dajući bogat, pun okus. Idealno je jelo za ručak, večeru ili posebne prilike.

Sastojci

Za tijesto (ako pravite domaću jufku):

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja

(Ako koristite gotove jufke, preskočite ovaj dio.)

Za nadjev:

  • 400 g mljevenog mesa (junetina ili mješano)
  • 2 srednja krompira (sitno nasjeckana na kockice)
  • 1 glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice crvene paprike
  • 50 ml ulja

Za premaz:

  • 50 g putera
  • 50 ml ulja

Za preliv (opciono):

  • 200 ml jogurta
  • 1 čehno bijelog luka (izgnječeno)

Priprema

1. Priprema tijesta (ako pravite domaće jufke)

  1. U posudu stavite brašno i so, pa postepeno dodajte vodu i umijesite glatko tijesto.
  2. Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
  3. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da odmori 30 minuta.
  Domaći sokovi – Zdraviji od kupovnih! Recepti, savjeti i metode pripreme

(Ako koristite gotove jufke, preskočite ovaj korak.)

2. Priprema nadjeva

  1. U tavi zagrijte ulje i propržite crveni luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i začinite crvenom paprikom. Pržite dok meso ne promijeni boju.
  3. Na kraju dodajte sitno sjeckani krompir i sve dobro promiješajte. Ostavite nadjev da se malo ohladi.

3. Slaganje bureka

  1. Ako koristite domaće jufke, razvucite ih na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Ako koristite gotove, uzmite jednu po jednu jufku.
  2. Svaku jufku lagano premažite mješavinom putera i ulja.
  3. Rasporedite fil duž ivice jufke i urolajte je u tanku rolnicu.
  4. Redajte rolnice u tepsiju u obliku puža ili ih složite paralelno.

4. Pečenje

  1. Rernu zagrijte na 200°C.
  2. Šareni burek premažite preostalom smjesom putera i ulja.
  3. Pecite oko 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  Recept za kadaif sa orasima

5. Završni korak

  • Po želji, prelijte vruć burek mješavinom jogurta i bijelog luka za dodatnu sočnost.
  • Ostavite da se kratko odmori prije rezanja i serviranja.

Savjeti za šareni burek

  • Krompir narežite što sitnije kako bi se ravnomjerno ispekao.
  • Ako koristite kupovne jufke, nemojte ih previše natapati uljem da ne bi bile preteške.
  • Pečeni burek možete prekriti čistom krpom da omekša ili ostaviti bez pokrivanja ako volite hrskaviju koricu.

Serviranje:
Šareni burek je najbolji uz kiselo mlijeko ili jogurt, a može se služiti i uz domaći ajvar ili salatu od svježeg povrća.

Pročitajte i ove recepte:

Kvrguša – Tradicionalni recept

Pita od žare

Paša lokum – Recept