Šareni burek je ukusna kombinacija hrskave jufke, sočnog mljevenog mesa i krompira. Ovaj recept spaja najbolje od dvije omiljene pite – bureka i krompiruše – dajući bogat, pun okus. Idealno je jelo za ručak, večeru ili posebne prilike.
Sastojci
Za tijesto (ako pravite domaću jufku):
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 2 kašike ulja
(Ako koristite gotove jufke, preskočite ovaj dio.)
Za nadjev:
- 400 g mljevenog mesa (junetina ili mješano)
- 2 srednja krompira (sitno nasjeckana na kockice)
- 1 glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice crvene paprike
- 50 ml ulja
Za premaz:
- 50 g putera
- 50 ml ulja
Za preliv (opciono):
- 200 ml jogurta
- 1 čehno bijelog luka (izgnječeno)
Priprema
1. Priprema tijesta (ako pravite domaće jufke)
- U posudu stavite brašno i so, pa postepeno dodajte vodu i umijesite glatko tijesto.
- Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
- Tijesto pokrijte krpom i ostavite da odmori 30 minuta.
(Ako koristite gotove jufke, preskočite ovaj korak.)
2. Priprema nadjeva
- U tavi zagrijte ulje i propržite crveni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i začinite crvenom paprikom. Pržite dok meso ne promijeni boju.
- Na kraju dodajte sitno sjeckani krompir i sve dobro promiješajte. Ostavite nadjev da se malo ohladi.
3. Slaganje bureka
- Ako koristite domaće jufke, razvucite ih na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Ako koristite gotove, uzmite jednu po jednu jufku.
- Svaku jufku lagano premažite mješavinom putera i ulja.
- Rasporedite fil duž ivice jufke i urolajte je u tanku rolnicu.
- Redajte rolnice u tepsiju u obliku puža ili ih složite paralelno.
4. Pečenje
- Rernu zagrijte na 200°C.
- Šareni burek premažite preostalom smjesom putera i ulja.
- Pecite oko 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
5. Završni korak
- Po želji, prelijte vruć burek mješavinom jogurta i bijelog luka za dodatnu sočnost.
- Ostavite da se kratko odmori prije rezanja i serviranja.
Savjeti za šareni burek
- Krompir narežite što sitnije kako bi se ravnomjerno ispekao.
- Ako koristite kupovne jufke, nemojte ih previše natapati uljem da ne bi bile preteške.
- Pečeni burek možete prekriti čistom krpom da omekša ili ostaviti bez pokrivanja ako volite hrskaviju koricu.
Serviranje:
Šareni burek je najbolji uz kiselo mlijeko ili jogurt, a može se služiti i uz domaći ajvar ili salatu od svježeg povrća.
Pročitajte i ove recepte: