Home » Zeljanica: Pita od domaćih kora i svježeg zelja
Recept

Zeljanica: Pita od domaćih kora i svježeg zelja

Zeljanica

Zeljanica je jedna od najpoznatijih pita bosanske kuhinje, prepoznatljiva po hrskavim domaćim korama i sočnom nadjevu od svježeg zelja i sira. Ova pita se često priprema u domaćinstvima širom Balkana, a njen bogat ukus i jednostavna priprema čine je omiljenim jelom kako za doručak, tako i za ručak ili večeru.

Sastojci

Za domaće kore:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja
  • Malo brašna za razvlačenje

Za nadjev:

  • 500 g svježeg zelja (blitva, špinat ili mlada raštika)
  • 250 g sitnog sira (mladi sir, feta ili kravlji sir)
  • 1 jaje
  • 100 ml pavlake (opcionalno, za kremastiji nadjev)
  • 1 kašičica soli
  • Malo bibera po ukusu

Za premazivanje:

  • 50 ml ulja ili rastopljenog maslaca
  • 50 ml mlake vode

Priprema

1. Priprema domaćih kora

  1. Miješenje tijesta – U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte so, mlaku vodu i ulje pa zamijesite glatko tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta dok ne postane elastično.
  2. Odmor tijesta – Tijesto premažite uljem, pokrijte krpom i ostavite da odmori 30 minuta.
  3. Razvlačenje kora – Radnu površinu pospite brašnom, tijesto podijelite na dva dijela i razvucite u tanke kore koristeći oklagiju ili ruke. Kore trebaju biti tanke i gotovo providne.
  Krompiruša: Recept za hrskavu i sočnu krompirušu

(Ako koristite gotove kore, ovaj korak možete preskočiti.)

2. Priprema nadjeva

  1. Priprema zelja – Zelje operite, ocijedite i sitno isjeckajte. Ako koristite blitvu, odstranite debele stabljike.
  2. Miješanje sastojaka – U zdjeli pomiješajte nasjeckano zelje, sir, jaje, pavlaku, so i biber. Sve dobro sjedinite.

3. Slaganje i oblikovanje pite

  1. Nauljiti kore – Ako koristite domaće kore, lagano ih premažite uljem i poprskajte mlakom vodom da ostanu mekane.
  2. Dodavanje nadjeva – Rasporedite nadjev ravnomjerno po kori, ostavljajući malo praznog prostora na krajevima.
  3. Motanje pite – Zarolajte koru u čvrstu rolnu, a zatim je savijte u oblik puža ili slažite u pleh u dugim trakama.
  4. Premazivanje – Premažite pitu uljem ili otopljenim maslacem za hrskavu koricu.

4. Pečenje

  1. Zagrijavanje rerne – Rernu zagrijte na 200°C.
  2. Pečenje – Stavite pitu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 30–40 minuta, dok ne porumeni.
  3. Premazivanje vodom – Kada je pita pečena, lagano je poprskajte mlakom vodom i prekrijte kuhinjskom krpom na 10 minuta kako bi ostala mekana.
  Oreo cheesecake bez pečenja – super kremasti desert

Posluživanje

Zeljanica se najbolje poslužuje topla uz jogurt, kiselo mlijeko ili čašu domaćeg kiselog mlijeka. Može se jesti i hladna, a mnogi kažu da je čak ukusnija kada odstoji nekoliko sati.

Savjeti za savršenu zeljanicu

  • Domaće kore daju najbolji okus, ali možete koristiti i gotove kore za bržu pripremu.
  • Ne pretjerujte sa sirom, jer previše tečnosti u nadjevu može otežati pečenje.
  • Za hrskavu koricu, prije pečenja pitu premažite mješavinom ulja i maslaca.
  • Zelje treba dobro ocijediti, kako ne bi pustilo previše vode i učinilo pitu gnjecavom.

Zeljanica je savršena kombinacija hrskavih kora i sočnog nadjeva, zbog čega je jedno od omiljenih jela bosanske kuhinje. Njena priprema može biti jednostavna ako koristite gotove kore, ali domaće tijesto daje poseban šmek. Bilo da je pripremate za doručak, ručak ili večeru, zeljanica će sigurno oduševiti sve ljubitelje pita.

Pročitajte i ove recepte:

Sogan-dolma: Tradicionalno bosansko jelo

Salep: Topli napitak