Home » Recept za goveđi gulaš
Recept

Recept za goveđi gulaš

Recept za goveđi gulaš

Goveđi gulaš je klasik bosanske kuhinje – bogat, ukusan i idealan za porodične obroke. Sporo kuhanje daje mesu nevjerovatnu mekoću, a miris začina i luka čini ga neodoljivim.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g goveđeg mesa (but, plećka ili vrat)
  • 2 veće glavice luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 1 kašika paradajz-pirea (ili 2 svježa paradajza)
  • 500 ml goveđeg temeljca (ili vode)
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat suhog timijana ili mažurana (po želji)

Priprema:

  1. Priprema mesa i povrća:

    • Meso isjeći na kocke veličine oko 3 cm.
    • Luk sitno isjeckati, a bijeli luk usitniti.
    • Mrkvu i papriku isjeći na kolutiće.
  2. Dinstanje:

    • U širokoj šerpi zagrijati ulje i dodati luk. Pržiti dok ne postane staklast.
    • Dodati bijeli luk, mrkvu i papriku te dinstati još nekoliko minuta.
    • Ubaciti meso i pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  3. Dodavanje začina:

    • Posuti meso brašnom i dobro promiješati.
    • Dodati mljevenu crvenu papriku i paradajz-pire te kratko propržiti.
    • Naliti goveđi temeljac (ili vodu) dok meso ne bude prekriveno tekućinom.
  4. Kuhanje:

    • Dodati lovorov list, so, biber i po želji timijan.
    • Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući.
    • Po potrebi dodati još malo vode ako gulaš postane pregust.
  5. Posluživanje:

    • Kada meso omekša i gulaš postane gust, ukloniti lovorov list.
    • Poslužiti toplo uz pire krompir, kuhanu rižu ili domaći hljeb.
  Kuhani krompir sa mladim sirom – jednostavna i lagana večera

Savjeti za savršen gulaš:

  • Za još bogatiji okus, meso možeš prije dinstanja marinirati s malo soli, bibera i ulja.
  • Ako voliš gušći gulaš, pred kraj kuhanja dodaj još jednu kašiku brašna razmućenu u malo vode.
  • Gulaš je još ukusniji sutradan – ako ga ostaviš u frižideru preko noći, začini će se još bolje prožeti!

Pročitajte i ove recepte:

Bosanska pizza: Recept

Recept za oblatne