Home » Domaća tahan halva – Recept
Recept

Domaća tahan halva – Recept

Tahan halva recept

Tahan halva je tradicionalna slastica koja je popularna u mnogim zemljama Bliskog istoka, ali i na Balkanu, gdje se često priprema kao desert za posebne prilike ili jednostavno uživanje uz kaficu. Ovaj recept za domaću tahan halvu je jednostavan, ukusan i pun zdravih sastojaka. Tahin (susamova pasta) daje ovoj slastici bogat okus, dok med i šećer balansiraju slatkoću i teksturu. U nastavku ćete pronaći sve potrebne korake za pripremu ovog delikatesa koji će oduševiti vašu porodicu i goste.

Sastojci:

  • 250 g tahina (susamova pasta)
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice meda
  • 100 ml mlijeka (ili po želji biljno mlijeko)
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Priprema tahina
    Tahin se najprije lagano ugrije u tavi na srednjoj vatri, ali pazite da ne zagori. Treba se samo lagano zagrijati kako bi se otkrio njegov pun okus. Nakon toga, sklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi.

  2. Kuhanje šećera i mlijeka
    U drugoj tavi, zagrijte mlijeko s medom i šećerom. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Kada smjesa počne da se zagrijava, dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne postane glatko i kremasto.

  3. Dodavanje tahina i maslaca
    U smjesu mlijeka, šećera i meda dodajte tahin i dobro promiješajte. Zatim dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi i sve ne sjedini. Smjesa će postati gusti krem.

  4. Formiranje halve
    Pripremljenu smjesu prespite u prethodno podmazani kalup ili na plastičnu foliju. Oblikujte smjesu u oblik koji vam odgovara – može biti u obliku manjih kuglica ili ravno. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

  5. Služite i uživajte
    Kada je halva ohlađena i stvrdnuta, izvadite je iz kalupa i narežite na komade. Poslužite hladnu i uživajte u savršenoj, kremastoj teksturi domaće tahan halve.

  Mesna pogača – Recept i savjeti

Savjeti:

  • Tahin: Za najbolji okus, koristite kvalitetan tahin, koji možete nabaviti u specijaliziranim prodavnicama ili na tržnicama.
  • Veganski recept: Ovaj recept možete prilagoditi veganskoj ishrani tako što ćete koristiti biljno mlijeko (poput bademovog ili kokosovog mlijeka) i biljni maslac.
  • Dodaci: Ako volite, možete dodati sjeckane orahe ili pistacije kao dekoraciju ili kao dodatni sastojak u smjesu.
  • Skladištenje: Halvu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 1 sedmicu.

Ova domaća tahan halva je savršen izbor za ljubitelje slatkiša koji žele uživati u tradicionalnoj, zdravoj poslastici. Pripremite je i uživajte u bogatom okusu susama, meda i vanilije, koji će vas podsjetiti na davna vremena i tradiciju.

Pročitajte i ove recepte:

Tradicionalne gurabije

Paša lokum – Recept

  Grah sa suhim mesom – Tradicionalni recept