Tahan halva je tradicionalna slastica koja je popularna u mnogim zemljama Bliskog istoka, ali i na Balkanu, gdje se često priprema kao desert za posebne prilike ili jednostavno uživanje uz kaficu. Ovaj recept za domaću tahan halvu je jednostavan, ukusan i pun zdravih sastojaka. Tahin (susamova pasta) daje ovoj slastici bogat okus, dok med i šećer balansiraju slatkoću i teksturu. U nastavku ćete pronaći sve potrebne korake za pripremu ovog delikatesa koji će oduševiti vašu porodicu i goste.
Sastojci:
- 250 g tahina (susamova pasta)
- 100 g šećera
- 2 kašičice meda
- 100 ml mlijeka (ili po želji biljno mlijeko)
- 50 g maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera (po želji)
- Prstohvat soli
Priprema:
-
Priprema tahina
Tahin se najprije lagano ugrije u tavi na srednjoj vatri, ali pazite da ne zagori. Treba se samo lagano zagrijati kako bi se otkrio njegov pun okus. Nakon toga, sklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi. -
Kuhanje šećera i mlijeka
U drugoj tavi, zagrijte mlijeko s medom i šećerom. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Kada smjesa počne da se zagrijava, dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne postane glatko i kremasto. -
Dodavanje tahina i maslaca
U smjesu mlijeka, šećera i meda dodajte tahin i dobro promiješajte. Zatim dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi i sve ne sjedini. Smjesa će postati gusti krem. -
Formiranje halve
Pripremljenu smjesu prespite u prethodno podmazani kalup ili na plastičnu foliju. Oblikujte smjesu u oblik koji vam odgovara – može biti u obliku manjih kuglica ili ravno. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne. -
Služite i uživajte
Kada je halva ohlađena i stvrdnuta, izvadite je iz kalupa i narežite na komade. Poslužite hladnu i uživajte u savršenoj, kremastoj teksturi domaće tahan halve.
Savjeti:
- Tahin: Za najbolji okus, koristite kvalitetan tahin, koji možete nabaviti u specijaliziranim prodavnicama ili na tržnicama.
- Veganski recept: Ovaj recept možete prilagoditi veganskoj ishrani tako što ćete koristiti biljno mlijeko (poput bademovog ili kokosovog mlijeka) i biljni maslac.
- Dodaci: Ako volite, možete dodati sjeckane orahe ili pistacije kao dekoraciju ili kao dodatni sastojak u smjesu.
- Skladištenje: Halvu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 1 sedmicu.
Ova domaća tahan halva je savršen izbor za ljubitelje slatkiša koji žele uživati u tradicionalnoj, zdravoj poslastici. Pripremite je i uživajte u bogatom okusu susama, meda i vanilije, koji će vas podsjetiti na davna vremena i tradiciju.