Krompiruša je jedna od najpoznatijih pita u bosanskoj kuhinji – jednostavna, a nevjerovatno ukusna! Prhke domaće kore ili tanke jufke punjene sočnim krompirom i lukom, uz malo začina, čine ovu pitu savršenim obrokom u bilo koje doba dana. U nastavku donosimo recept kako da napravite savršenu krompirušu, bilo sa domaćim ili gotovim korama.
Sastojci
Za tijesto (ako pravite domaće jufke)
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
Za fil
- 4 srednja krompira
- 1 veći crveni luk
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 50 ml ulja
Za premazivanje i hrskavu koricu
- 50 ml ulja
- 50 ml vode
Priprema
1. Priprema tijesta (ako pravite domaće jufke)
- Pomiješajte brašno i so, pa postepeno dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto.
- Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
- Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da odmori 30 minuta.
2. Priprema fila
- Ogulite krompir i narendajte ga na krupno rende ili sitno isjeckajte.
- Luk isjeckajte na sitne kockice i pomiješajte s krompirom.
- Dodajte so, biber i ulje, pa sve dobro izmiješajte.
3. Razvijanje i filovanje jufki
- Tijesto podijelite na dvije kugle, pobrašnite podlogu i razvucite tanko pomoću oklagije.
- Premažite jufku uljem i ravnomjerno rasporedite nadjev od krompira i luka.
- Urolajte tijesto u dugačke rolate i slažite u nauljen pleh u obliku puža ili redova.
- Ako koristite gotove kore, na svaku koru nanesite malo ulja, stavite fil, zarolajte i slažite u pleh.
4. Pečenje krompiruše
- Rernu zagrijte na 200°C.
- Pomiješajte ulje i vodu, pa četkicom premažite pitu prije pečenja.
- Pecite 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju.
- Po želji, nakon pečenja poprskajte pitu s malo tople vode i pokrijte krpom da omekša.
Savjeti za savršenu krompirušu
- Krompir sitno sjeckajte ili rendajte – Tako će fil biti sočniji i bolje će se ispeći.
- Ne štedite na ulju – Ulje pomaže da krompiruša bude hrskava i ukusna.
- Ako volite mekšu verziju – Nakon pečenja pokrijte pitu krpom kako bi upila vlagu i omekšala.
Kako poslužiti krompirušu?
- Tradicionalno se jede uz jogurt ili kiselo mlijeko.
- Može se poslužiti uz domaći ajvar ili kiselu papriku.
- Odlična je i hladna, ali najbolja je dok je svježa i topla!
Pročitajte i ove recepte: