Home » Krompiruša: Recept za hrskavu i sočnu krompirušu
Recept

Krompiruša: Recept za hrskavu i sočnu krompirušu

Krompiruša

Krompiruša je jedna od najpoznatijih pita u bosanskoj kuhinji – jednostavna, a nevjerovatno ukusna! Prhke domaće kore ili tanke jufke punjene sočnim krompirom i lukom, uz malo začina, čine ovu pitu savršenim obrokom u bilo koje doba dana. U nastavku donosimo recept kako da napravite savršenu krompirušu, bilo sa domaćim ili gotovim korama.

Sastojci

Za tijesto (ako pravite domaće jufke)

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Za fil

  • 4 srednja krompira
  • 1 veći crveni luk
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 50 ml ulja

Za premazivanje i hrskavu koricu

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Priprema

1. Priprema tijesta (ako pravite domaće jufke)

  1. Pomiješajte brašno i so, pa postepeno dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto.
  2. Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
  3. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da odmori 30 minuta.
  Tarhana čorba: Domaći recept za ukusnu i hranjivu supu

2. Priprema fila

  1. Ogulite krompir i narendajte ga na krupno rende ili sitno isjeckajte.
  2. Luk isjeckajte na sitne kockice i pomiješajte s krompirom.
  3. Dodajte so, biber i ulje, pa sve dobro izmiješajte.

3. Razvijanje i filovanje jufki

  1. Tijesto podijelite na dvije kugle, pobrašnite podlogu i razvucite tanko pomoću oklagije.
  2. Premažite jufku uljem i ravnomjerno rasporedite nadjev od krompira i luka.
  3. Urolajte tijesto u dugačke rolate i slažite u nauljen pleh u obliku puža ili redova.
  4. Ako koristite gotove kore, na svaku koru nanesite malo ulja, stavite fil, zarolajte i slažite u pleh.

4. Pečenje krompiruše

  1. Rernu zagrijte na 200°C.
  2. Pomiješajte ulje i vodu, pa četkicom premažite pitu prije pečenja.
  3. Pecite 35-40 minuta, dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju.
  4. Po želji, nakon pečenja poprskajte pitu s malo tople vode i pokrijte krpom da omekša.
  Kuhani krompir sa mladim sirom – jednostavna i lagana večera

Savjeti za savršenu krompirušu

  • Krompir sitno sjeckajte ili rendajte – Tako će fil biti sočniji i bolje će se ispeći.
  • Ne štedite na ulju – Ulje pomaže da krompiruša bude hrskava i ukusna.
  • Ako volite mekšu verziju – Nakon pečenja pokrijte pitu krpom kako bi upila vlagu i omekšala.

Kako poslužiti krompirušu?

  • Tradicionalno se jede uz jogurt ili kiselo mlijeko.
  • Može se poslužiti uz domaći ajvar ili kiselu papriku.
  • Odlična je i hladna, ali najbolja je dok je svježa i topla!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za domaći džem od šljiva

Kako napraviti pravi domaći kajmak