Krompiruša je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih bosanskih pita-specijaliteta. Pravi se od tanko razvijenih jufki i jednostavnog, ali izuzetno ukusnog fila od krompira i luka.
Vrsta jela Glavno jelo, Pita
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska pita, krompiruša, pita krompiruša, recept za krompirušu
Vrijeme pripreme 20 minutesmins
Vrijeme kuhanja 40 minutesmins
Ukupno vrijeme 1 hourhr
Servings 4
Calories 290
Potrebna oprema
Šerpa
Oklagija
Pleh za pečenje
Sastojci
Za tijesto (ako pravite domaće jufke):
500gbrašna
250mlmlake vode
1kašičica soli
3kašike ulja
Za fil:
4srednja krompira
1veći crveni luk
1kašičica soli
½kašičice bibera
50mlulja
Za premazivanje:
50mlulja
50mlvode
Priprema
Priprema tijesta
Pomiješati brašno i so, dodati mlaku vodu i umijesiti mekano, glatko tijesto.
Dodati ulje, kratko premijesiti i ostaviti da odmori 30 minuta prekriveno folijom.
Priprema fila
Oguljene krompire narendati ili sitno nasjeckati.
Luk isjeckati na sitne kockice pa pomiješati s krompirom.
Dodati so, biber i ulje te sve sjediniti.
Razvijanje i filovanje
Tijesto podijeliti na dvije jufke i razvući tanko oklagijom.
Premazati uljem i rasporediti fil.
Zarolati jufku i slagati u pleh oblikom puža ili u redove.
Ako koristite gotove kore – svaku koru premazati, dodati fil i zarolati.
Pečenje
Rernu zagrijati na 200°C.
Pomiješati ulje i vodu te premazati krompirušu prije pečenja.
Peći 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Nakon pečenja
Po želji poprskati pitu s malo tople vode i pokriti krpom 5 minuta da omekša.
Video
Napomene
Za sočniju krompirušu, krompir narendajte i odmah pomiješajte s uljem da ne pusti previše vode.
Ako želite hrskaviju verziju, ne pokrivajte pitu nakon pečenja.
Jufku razvlačite što tanje — tako će fil ostati sočan, a pita mekana.
Odlična je i s dodatkom malo paprike ili nasjeckanog peršuna u filu.
Najbolje se servira uz jogurt, kiselo mlijeko ili domaći ajvar.