Go Back
Krompiruša - Recept

Krompiruša – recept

Isprintaj recept
Krompiruša je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih bosanskih pita-specijaliteta. Pravi se od tanko razvijenih jufki i jednostavnog, ali izuzetno ukusnog fila od krompira i luka.
Vrsta jela Glavno jelo, Pita
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska pita, krompiruša, pita krompiruša, recept za krompirušu
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 4
Calories 290

Potrebna oprema

  • Šerpa
  • Oklagija
  • Pleh za pečenje

Sastojci

Za tijesto (ako pravite domaće jufke):

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 4 srednja krompira
  • 1 veći crveni luk
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 50 ml ulja

Za premazivanje:

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Priprema

Priprema tijesta

  • Pomiješati brašno i so, dodati mlaku vodu i umijesiti mekano, glatko tijesto.
  • Dodati ulje, kratko premijesiti i ostaviti da odmori 30 minuta prekriveno folijom.

Priprema fila

  • Oguljene krompire narendati ili sitno nasjeckati.
  • Luk isjeckati na sitne kockice pa pomiješati s krompirom.
  • Dodati so, biber i ulje te sve sjediniti.

Razvijanje i filovanje

  • Tijesto podijeliti na dvije jufke i razvući tanko oklagijom.
  • Premazati uljem i rasporediti fil.
  • Zarolati jufku i slagati u pleh oblikom puža ili u redove.
  • Ako koristite gotove kore – svaku koru premazati, dodati fil i zarolati.

Pečenje

  • Rernu zagrijati na 200°C.
  • Pomiješati ulje i vodu te premazati krompirušu prije pečenja.
  • Peći 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon pečenja

  • Po želji poprskati pitu s malo tople vode i pokriti krpom 5 minuta da omekša.

Video

Napomene

  • Za sočniju krompirušu, krompir narendajte i odmah pomiješajte s uljem da ne pusti previše vode.
  • Ako želite hrskaviju verziju, ne pokrivajte pitu nakon pečenja.
  • Jufku razvlačite što tanje — tako će fil ostati sočan, a pita mekana.
  • Odlična je i s dodatkom malo paprike ili nasjeckanog peršuna u filu.
  • Najbolje se servira uz jogurt, kiselo mlijeko ili domaći ajvar.