Recept za lazanje sa mljevenim mesom i bešamel sosom
Savršeno složene, sočne i pune ukusa – klasične lazanje su pravi porodični ručak. Kombinacija mesa, paradajz sosa, kremastog bešamela i rastopljenog sira čini ih neodoljivim jelom koje se voli širom svijeta.
Sastojci:
Za mesni sos (ragù):
-
400 g mljevene junetine
-
1 glavica crvenog luka
-
2 čehna bijelog luka
-
1 kašika maslinovog ulja
-
400 ml pelata (konzervisanog paradajza) ili pasirane rajčice
-
1 kašika paradajz pirea
-
So, biber, suhi origano, bosiljak (po ukusu)
Za bešamel sos:
-
50 g maslaca
-
50 g brašna
-
500 ml mlijeka
-
Prstohvat soli, bibera i malo muškatnog oraščića
Ostalo:
-
200 g sira (gauda, trapist ili mozzarella)
-
9-12 listova za lazanje (po potrebi – zavisi od veličine tepsije)
-
Malo maslaca za premazivanje tepsije
Priprema:
-
Napravite mesni sos: Na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, dodajte bijeli luk, pa meso. Pržite dok ne porumeni. Dodajte pelate, paradajz pire i začine. Kuhajte 15-20 minuta dok se ne zgusne.
-
Napravite bešamel sos: Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1-2 minute. Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte začine i kuhajte dok ne postane kremasto.
-
Složite lazanje:
-
Premažite tepsiju maslacem.
-
Stavite red listova za lazanje, pa red mesa, pa malo bešamela i naribanog sira.
-
Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, završavajući sa slojem bešamela i sira.
-
-
Pecite: Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 10-15 minuta da se zapeče odozgo.
-
Ohladite 10-ak minuta prije rezanja – lakše se režu i bolje drže formu.
Savjeti za bolje lazanje:
- Sir birajte pametno – kombinacija mozzarelle i naribanog sira koji se lijepo topi (poput trapista ili gaude) daje najbolji rezultat. Ako volite jači ukus, dodajte malo parmezana na vrh.
- Odmaranje prije serviranja – ostavite pečene lazanje da odstoje 10-15 minuta prije rezanja. Biće kompaktnije, ukusnije i lakše za serviranje.
- Zamrzavanje – lazanje su idealne za pripremu unaprijed. Možete ih skroz spremiti i zamrznuti prije pečenja, ili zamrznuti ostatke već pečenih porcija. Samo ih dobro umotajte i čuvajte do 3 mjeseca.
- Dodajte lični pečat – slobodno ubacite sjeckane masline, pesto, svježe začinsko bilje ili čak kriške paradajza između slojeva. Lazanje su zahvalne za kreativnost.