Lazanje sa mljevenim mesom - Recept

Recept za lazanje sa mljevenim mesom i bešamel sosom

Savršeno složene, sočne i pune ukusa – klasične lazanje su pravi porodični ručak. Kombinacija mesa, paradajz sosa, kremastog bešamela i rastopljenog sira čini ih neodoljivim jelom koje se voli širom svijeta.

Sastojci:

Za mesni sos (ragù):

  • 400 g mljevene junetine

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 400 ml pelata (konzervisanog paradajza) ili pasirane rajčice

  • 1 kašika paradajz pirea

  • So, biber, suhi origano, bosiljak (po ukusu)

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca

  • 50 g brašna

  • 500 ml mlijeka

  • Prstohvat soli, bibera i malo muškatnog oraščića

Ostalo:

  • 200 g sira (gauda, trapist ili mozzarella)

  • 9-12 listova za lazanje (po potrebi – zavisi od veličine tepsije)

  • Malo maslaca za premazivanje tepsije

Priprema:

  1. Napravite mesni sos: Na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, dodajte bijeli luk, pa meso. Pržite dok ne porumeni. Dodajte pelate, paradajz pire i začine. Kuhajte 15-20 minuta dok se ne zgusne.

  2. Napravite bešamel sos: Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1-2 minute. Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte začine i kuhajte dok ne postane kremasto.

  3. Složite lazanje:

    • Premažite tepsiju maslacem.

    • Stavite red listova za lazanje, pa red mesa, pa malo bešamela i naribanog sira.

    • Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, završavajući sa slojem bešamela i sira.

  4. Pecite: Pokrijte folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 10-15 minuta da se zapeče odozgo.

  5. Ohladite 10-ak minuta prije rezanja – lakše se režu i bolje drže formu.

Savjeti za bolje lazanje:

  • Sir birajte pametno – kombinacija mozzarelle i naribanog sira koji se lijepo topi (poput trapista ili gaude) daje najbolji rezultat. Ako volite jači ukus, dodajte malo parmezana na vrh.
  • Odmaranje prije serviranja – ostavite pečene lazanje da odstoje 10-15 minuta prije rezanja. Biće kompaktnije, ukusnije i lakše za serviranje.
  • Zamrzavanje – lazanje su idealne za pripremu unaprijed. Možete ih skroz spremiti i zamrznuti prije pečenja, ili zamrznuti ostatke već pečenih porcija. Samo ih dobro umotajte i čuvajte do 3 mjeseca.
  • Dodajte lični pečat – slobodno ubacite sjeckane masline, pesto, svježe začinsko bilje ili čak kriške paradajza između slojeva. Lazanje su zahvalne za kreativnost.