Japrak je tradicionalno jelo koje se priprema od listova vinove loze punjenih ukusnim mesnim nadjevom. Ovaj recept se prenosi s generacije na generaciju, a njegova sočnost i bogat okus čine ga neizostavnim na trpezama širom Balkana.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili kombinacija junetine i teletine)
- 200 g riže
- 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
- 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
- 1 šaka svježeg peršuna (sitno sjeckan)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice crvene paprike
- 1/2 kašičice suhog biljnog začina
- 50-60 svježih ili ukiseljenih listova vinove loze
- 500 ml supe ili vode za kuhanje
- 1 kašika brašna
- 2 kašike maslaca ili ulja
Priprema:
-
Priprema listova loze:
- Ako koristite svježe listove, blanširajte ih u vreloj vodi 2-3 minute, a zatim ih ocijedite i ostavite da se ohlade.
- Ako koristite ukiseljene listove, isperite ih u hladnoj vodi da uklonite višak soli.
-
Priprema nadjeva:
- U velikoj posudi pomiješajte mljeveno meso, rižu, crni i bijeli luk, peršun, so, biber, crvenu papriku i suhi začin. Sve dobro sjedinite.
-
Motanje japraka:
- Na svaki list vinove loze stavite kašiku nadjeva, zatim krajeve preklopite prema unutra i pažljivo smotajte u rolnicu.
- Redajte ih u šerpu gusto, jedan do drugog, kako se ne bi odmotalo tokom kuhanja.
-
Kuhanje:
- Preko složenih japraka stavite tanjir da ih pritisne i spriječi podizanje tokom kuhanja.
- Prelijte ih supom ili vodom tako da ih tečnost prekrije. Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata.
-
Zaprška:
- U tavi otopite maslac, dodajte brašno i pržite dok ne postane svijetlo smeđe boje.
- Dodajte malo supe iz japraka, promiješajte i vratite u šerpu s japracima. Lagano prokuhajte još nekoliko minuta.
-
Posluživanje:
- Japrak poslužite topao, uz pavlaku ili jogurt, te domaći hljeb.
Savjet:
- Ako želite dodatnu aromu, možete dodati malo limunovog soka ili paradajz pirea u vodu za kuhanje.
- Japrak je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili preko noći.