Home » Japrak: Punjeni listovi loze na tradicionalan način
Recept

Japrak: Punjeni listovi loze na tradicionalan način

Japrak

Japrak je tradicionalno jelo koje se priprema od listova vinove loze punjenih ukusnim mesnim nadjevom. Ovaj recept se prenosi s generacije na generaciju, a njegova sočnost i bogat okus čine ga neizostavnim na trpezama širom Balkana.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili kombinacija junetine i teletine)
  • 200 g riže
  • 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 1 šaka svježeg peršuna (sitno sjeckan)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • 1/2 kašičice suhog biljnog začina
  • 50-60 svježih ili ukiseljenih listova vinove loze
  • 500 ml supe ili vode za kuhanje
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike maslaca ili ulja

Priprema:

  1. Priprema listova loze:

    • Ako koristite svježe listove, blanširajte ih u vreloj vodi 2-3 minute, a zatim ih ocijedite i ostavite da se ohlade.
    • Ako koristite ukiseljene listove, isperite ih u hladnoj vodi da uklonite višak soli.
  2. Priprema nadjeva:

    • U velikoj posudi pomiješajte mljeveno meso, rižu, crni i bijeli luk, peršun, so, biber, crvenu papriku i suhi začin. Sve dobro sjedinite.
  3. Motanje japraka:

    • Na svaki list vinove loze stavite kašiku nadjeva, zatim krajeve preklopite prema unutra i pažljivo smotajte u rolnicu.
    • Redajte ih u šerpu gusto, jedan do drugog, kako se ne bi odmotalo tokom kuhanja.
  4. Kuhanje:

    • Preko složenih japraka stavite tanjir da ih pritisne i spriječi podizanje tokom kuhanja.
    • Prelijte ih supom ili vodom tako da ih tečnost prekrije. Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata.
  5. Zaprška:

    • U tavi otopite maslac, dodajte brašno i pržite dok ne postane svijetlo smeđe boje.
    • Dodajte malo supe iz japraka, promiješajte i vratite u šerpu s japracima. Lagano prokuhajte još nekoliko minuta.
  6. Posluživanje:

    • Japrak poslužite topao, uz pavlaku ili jogurt, te domaći hljeb.
  Recept za sok od aronije: Prirodni eliksir zdravlja

Savjet:

  • Ako želite dodatnu aromu, možete dodati malo limunovog soka ili paradajz pirea u vodu za kuhanje.
  • Japrak je još ukusniji kada odstoji nekoliko sati ili preko noći.

Pročitajte i ove recepte:

Begova čorba: Klasični recept

Frape od banane