Sarma od kiselog kupusa jedno je od najomiljenijih jela u bosanskoj kuhinji i neizostavan specijalitet na trpezama tokom zimskih mjeseci, praznika i porodičnih okupljanja. Ovaj ukusni i zasitni specijalitet priprema se od listova kiselog kupusa punjenih smjesom mljevenog mesa i riže, koji se polako kuhaju u bogatom sosu od suhog mesa i začina.
Bez obzira na to da li pravite sarmu za Bajram, Novu godinu ili jednostavno želite uživati u domaćem ručku, ovaj detaljan recept i savjeti pomoći će vam da napravite savršenu sarmu koja će oduševiti vaše ukućane i goste.
Sastojci za sarmu (za 6–8 osoba)
Za punjenje:
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina junetine i teletine)
- 100 g riže
- 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
- 2 češnja bijelog luka (sitno sjeckana)
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika suhog začina (po želji)
- 1 jaje (opcionalno, za bolju povezanost smjese)
Za kuhanje:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
- 300 g suhog mesa (rebra, koljenica ili suha govedina)
- 1 veća šargarepa (narezana na kolutiće)
- 1 lovorov list
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja ili maslaca
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 l vode ili supe
Priprema sarme
1. Priprema listova kupusa
- Uklonite vanjske listove kiselog kupusa ako su previše tvrdi ili oštećeni.
- Odvojite veće listove i nožem pažljivo uklonite deblje dijelove korijena kako bi listovi bili savitljivi.
- Ako je kupus previše kiseo ili slan, možete ga isprati u mlakoj vodi i ostaviti da se ocijedi.
2. Priprema nadjeva
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, opranu rižu, sitno sjeckani crni i bijeli luk, mljevenu papriku, biber, so i suhi začin.
- Po želji, dodajte jedno jaje kako bi nadjev bio kompaktniji.
- Smjesu dobro izmiješajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Motanje sarme
- Na svaki list kupusa stavite jednu kašiku nadjeva.
- Preklopite bočne strane lista preko nadjeva, a zatim čvrsto zarolajte od vrha prema dnu.
- Ponovite postupak dok ne iskoristite sav nadjev.
- Ako ostane manjih listova, možete ih sitno isjeckati i dodati u lonac između sarme.
4. Slaganje sarme u lonac
- Na dno velikog lonca stavite sloj isjeckanog kupusa, kolutiće šargarepe i nekoliko komada suhog mesa.
- Slažite sarmu u krug, jednu do druge, pazeći da su dobro sabijene kako se ne bi raspale tokom kuhanja.
- Između slojeva dodajte još suhog mesa i isjeckanog kupusa za bolji okus.
- Na vrh stavite lovorov list.
5. Kuhanje sarme
- U posebnoj tavi zagrijte ulje ili maslac, dodajte brašno i kratko propržite dok ne dobije zlatnu boju.
- Dodajte mljevenu papriku i paradajz pire, pa sve prelijte s litrom tople vode ili supe.
- Ovu smjesu sipajte u lonac preko sarme.
- Dolijte još vode dok sarma ne bude skoro potpuno prekrivena tečnošću.
- Pokrijte lonac poklopcem i stavite na laganu vatru da se kuha oko 2,5 do 3 sata.
6. Završni dodaci i posluživanje
- Pred kraj kuhanja, probajte čorbu i po potrebi dodajte još soli ili bibera.
- Nakon kuhanja, ostavite sarmu da odstoji 15–20 minuta kako bi se okusi sjedinili.
- Poslužite je toplu uz krompir pire, kiselo vrhnje ili domaći hljeb.
Savjeti za savršenu sarmu
- Kupus birajte pažljivo – Najbolja sarma pravi se od domaćeg kiselog kupusa, ali ako koristite kupovni, birajte glavicu s tanjim listovima.
- Rižu ne kuhajte unaprijed – Sirova riža upija sokove tokom kuhanja i daje bolji okus.
- Ne preskačite suho meso – Ono daje poseban dimljeni miris i bogatstvo ukusa jelu.
- Kuhajte sarmu na laganoj vatri – Polagano kuhanje omogućava da se svi okusi sjedine i daje najbolji rezultat.
- Najbolja je sutradan – Sarma je jedno od rijetkih jela koje je još ukusnije kada prenoći, jer se arome još bolje razviju.
Sarma od kiselog kupusa je jedno od najvoljenijih jela u bosanskoj kuhinji, koje se prenosi s generacije na generaciju. Bez obzira na to da li je spremate za posebne prilike ili kao dio porodičnog ručka, ovaj recept garantuje ukusnu, sočnu i mirisnu sarmu koja će vas oduševiti.