Home » Sarma od kiselog kupusa
Recept

Sarma od kiselog kupusa

Sarma od kiselog kupusa

Sarma od kiselog kupusa jedno je od najomiljenijih jela u bosanskoj kuhinji i neizostavan specijalitet na trpezama tokom zimskih mjeseci, praznika i porodičnih okupljanja. Ovaj ukusni i zasitni specijalitet priprema se od listova kiselog kupusa punjenih smjesom mljevenog mesa i riže, koji se polako kuhaju u bogatom sosu od suhog mesa i začina.

Bez obzira na to da li pravite sarmu za Bajram, Novu godinu ili jednostavno želite uživati u domaćem ručku, ovaj detaljan recept i savjeti pomoći će vam da napravite savršenu sarmu koja će oduševiti vaše ukućane i goste.

Sastojci za sarmu (za 6–8 osoba)

Za punjenje:

  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina junetine i teletine)
  • 100 g riže
  • 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 2 češnja bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 1 kašičica crvene mljevene paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika suhog začina (po želji)
  • 1 jaje (opcionalno, za bolju povezanost smjese)

Za kuhanje:

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
  • 300 g suhog mesa (rebra, koljenica ili suha govedina)
  • 1 veća šargarepa (narezana na kolutiće)
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja ili maslaca
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 l vode ili supe

Priprema sarme

1. Priprema listova kupusa

  • Uklonite vanjske listove kiselog kupusa ako su previše tvrdi ili oštećeni.
  • Odvojite veće listove i nožem pažljivo uklonite deblje dijelove korijena kako bi listovi bili savitljivi.
  • Ako je kupus previše kiseo ili slan, možete ga isprati u mlakoj vodi i ostaviti da se ocijedi.

2. Priprema nadjeva

  • U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, opranu rižu, sitno sjeckani crni i bijeli luk, mljevenu papriku, biber, so i suhi začin.
  • Po želji, dodajte jedno jaje kako bi nadjev bio kompaktniji.
  • Smjesu dobro izmiješajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine.

3. Motanje sarme

  • Na svaki list kupusa stavite jednu kašiku nadjeva.
  • Preklopite bočne strane lista preko nadjeva, a zatim čvrsto zarolajte od vrha prema dnu.
  • Ponovite postupak dok ne iskoristite sav nadjev.
  • Ako ostane manjih listova, možete ih sitno isjeckati i dodati u lonac između sarme.

4. Slaganje sarme u lonac

  • Na dno velikog lonca stavite sloj isjeckanog kupusa, kolutiće šargarepe i nekoliko komada suhog mesa.
  • Slažite sarmu u krug, jednu do druge, pazeći da su dobro sabijene kako se ne bi raspale tokom kuhanja.
  • Između slojeva dodajte još suhog mesa i isjeckanog kupusa za bolji okus.
  • Na vrh stavite lovorov list.

5. Kuhanje sarme

  • U posebnoj tavi zagrijte ulje ili maslac, dodajte brašno i kratko propržite dok ne dobije zlatnu boju.
  • Dodajte mljevenu papriku i paradajz pire, pa sve prelijte s litrom tople vode ili supe.
  • Ovu smjesu sipajte u lonac preko sarme.
  • Dolijte još vode dok sarma ne bude skoro potpuno prekrivena tečnošću.
  • Pokrijte lonac poklopcem i stavite na laganu vatru da se kuha oko 2,5 do 3 sata.

6. Završni dodaci i posluživanje

  • Pred kraj kuhanja, probajte čorbu i po potrebi dodajte još soli ili bibera.
  • Nakon kuhanja, ostavite sarmu da odstoji 15–20 minuta kako bi se okusi sjedinili.
  • Poslužite je toplu uz krompir pire, kiselo vrhnje ili domaći hljeb.

Savjeti za savršenu sarmu

  • Kupus birajte pažljivo – Najbolja sarma pravi se od domaćeg kiselog kupusa, ali ako koristite kupovni, birajte glavicu s tanjim listovima.
  • Rižu ne kuhajte unaprijed – Sirova riža upija sokove tokom kuhanja i daje bolji okus.
  • Ne preskačite suho meso – Ono daje poseban dimljeni miris i bogatstvo ukusa jelu.
  • Kuhajte sarmu na laganoj vatri – Polagano kuhanje omogućava da se svi okusi sjedine i daje najbolji rezultat.
  • Najbolja je sutradan – Sarma je jedno od rijetkih jela koje je još ukusnije kada prenoći, jer se arome još bolje razviju.

Sarma od kiselog kupusa je jedno od najvoljenijih jela u bosanskoj kuhinji, koje se prenosi s generacije na generaciju. Bez obzira na to da li je spremate za posebne prilike ili kao dio porodičnog ručka, ovaj recept garantuje ukusnu, sočnu i mirisnu sarmu koja će vas oduševiti.

Pročitajte i ove recepte:

Bajramski kolači

Domaći rezanci za supu

Domaća ljuta pljeskavica