Home » Čokoladni keks kolač (bez pečenja)
Recept

Čokoladni keks kolač (bez pečenja)

Čokoladni keks kolač

Čokoladni keks kolač bez pečenja jedan je od onih brzih i jednostavnih deserata koji ne zahtijevaju puno vremena ni posebne vještine u kuhinji. Idealna je poslastica za sve generacije, a posebno je praktična kada želite napraviti nešto slatko bez korištenja rerne. Kombinacija keksa i čokoladne kreme stvara sočan kolač koji se topi u ustima. Može se praviti unaprijed i čuvati u frižideru, što ga čini odličnim receptom i izborom za goste ili porodične proslave.

Sastojci

Za kolač:

  • 300 g petit keksa
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike kakaa
  • 1 vanilin šećer

Za dekoraciju (opcionalno):

  • 50 g čokolade za posipanje
  • 2 kašike mljevenih oraha ili lješnjaka

Priprema

  1. Priprema čokoladne smjese: U šerpi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer. Miješati dok ne postane glatka i sjajna smjesa.
  2. Dodavanje mlijeka: Postepeno sipati mlijeko uz stalno miješanje i kuhati još 2-3 minute na laganoj vatri, dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
  3. Priprema keksa: Petit keks izlomiti na manje komade i postepeno dodavati u čokoladnu smjesu. Lagano promiješati kako bi se keks ravnomjerno obložio čokoladom.
  4. Oblikovanje kolača: Smjesu izliti u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje. Poravnati površinu kašikom ili špatulom.
  5. Hlađenje: Kolač ostaviti u frižideru najmanje 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se stegao i postao kompaktan.
  6. Dekoracija: Prije serviranja, kolač posuti naribanom čokoladom ili mljevenim orasima za dodatni okus i lijep izgled.
  Bulgur sa povrćem: Recept za zdrav i brz prilog

Savjeti za najbolji rezultat

  • Vrsta keksa: Petit keks je klasičan izbor, ali možete koristiti i čajne kekse ili one s kakaom za intenzivniji okus.
  • Bogatija aroma: Dodavanje malo ekstrakta vanilije u čokoladnu smjesu obogatit će aromu kolača.
  • Dekoracija: Osim naribane čokolade i oraha, može se dodati šlag ili kokosovo brašno za dodatnu teksturu.

Čokoladni keks kolač bez pečenja odličan je izbor za brzu i jednostavnu poslasticu. Osim što se lako priprema, osvježavajuć je i može se prilagoditi različitim ukusima. Ovaj kolač će sigurno postati omiljen u vašem domu, bilo da ga pravite za svakodnevne prilike ili posebne trenutke.