Recept za lazanje sa povrćem (vegetarijanske)
Lazanje sa povrćem su jednako zasitne kao i klasične, ali su laganije i idealne za one koji izbjegavaju meso. Kombinacija povrća, blagog bešamela i sira čini ovo jelo savršenim za zdrav i ukusan ručak.
Sastojci:
Za povrtni sos:
-
1 tikvica
-
1 patlidžan
-
1 crvena paprika
-
1 šargarepa
-
1 crveni luk
-
2 čehna bijelog luka
-
400 ml pelata ili sjeckanog paradajza
-
Maslinovo ulje, so, biber, suhi origano i bosiljak
Za bešamel sos:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mlijeka
- Prstohvat soli, bibera i malo muškatnog oraščića
Ostalo:
-
200 g naribanog sira
-
9-12 listova za lazanje
Priprema za za lazanje sa povrćem:
-
Pripremite povrće: Isijecite sve na kockice. Na ulju propržite luk i bijeli luk, dodajte šargarepu, pa ostalo povrće. Kad omekša, dodajte paradajz, začine i dinstajte dok se sos ne zgusne (15-20 min).
-
Napravite bešamel sos: Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1-2 minute. Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte začine i kuhajte dok ne postane kremasto.
-
Složite lazanje: Red listova, red povrća, red bešamela, red sira – i tako redom. Završite slojem bešamela i sira.
-
Pecite: 35-40 minuta na 180°C, zadnjih 10 minuta bez folije da se sir zapeče.
Savjeti za bolje lazanje:
- Ne kuhajte listove za lazanje ako koristite “ready to bake” varijantu – one su napravljene da se peku direktno u rerni, ali pazite da imate dovoljno sosa kako ne bi ostale suhe. Ako koristite klasične listove, blanširajte ih 2-3 minute u vreloj vodi prije slaganja.
- Ne štedite na sosovima – ključno je da mesni ili povrtni sos, kao i bešamel, budu dovoljno sočni. Suhe lazanje su česta greška. Ako ste u dilemi, bolje dodajte malo više sosa.
- Redoslijed slaganja je bitan – uvijek počnite slojem sosa, zatim tijesto, pa opet sos, bešamel i sir. Tako se lazanje neće zalijepiti za dno tepsije i ravnomjernije će se ispeći.