Lazanje sa povrćem - vegetarijanske - Recept

Recept za lazanje sa povrćem (vegetarijanske)

Lazanje sa povrćem su jednako zasitne kao i klasične, ali su laganije i idealne za one koji izbjegavaju meso. Kombinacija povrća, blagog bešamela i sira čini ovo jelo savršenim za zdrav i ukusan ručak.

Sastojci:

Za povrtni sos:

  • 1 tikvica

  • 1 patlidžan

  • 1 crvena paprika

  • 1 šargarepa

  • 1 crveni luk

  • 2 čehna bijelog luka

  • 400 ml pelata ili sjeckanog paradajza

  • Maslinovo ulje, so, biber, suhi origano i bosiljak

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • Prstohvat soli, bibera i malo muškatnog oraščića

Ostalo:

  • 200 g naribanog sira

  • 9-12 listova za lazanje

Priprema za za lazanje sa povrćem:

  1. Pripremite povrće: Isijecite sve na kockice. Na ulju propržite luk i bijeli luk, dodajte šargarepu, pa ostalo povrće. Kad omekša, dodajte paradajz, začine i dinstajte dok se sos ne zgusne (15-20 min).

  2. Napravite bešamel sos: Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1-2 minute. Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje. Dodajte začine i kuhajte dok ne postane kremasto.

  3. Složite lazanje: Red listova, red povrća, red bešamela, red sira – i tako redom. Završite slojem bešamela i sira.

  4. Pecite: 35-40 minuta na 180°C, zadnjih 10 minuta bez folije da se sir zapeče.

Savjeti za bolje lazanje:

  • Ne kuhajte listove za lazanje ako koristite “ready to bake” varijantu – one su napravljene da se peku direktno u rerni, ali pazite da imate dovoljno sosa kako ne bi ostale suhe. Ako koristite klasične listove, blanširajte ih 2-3 minute u vreloj vodi prije slaganja.
  • Ne štedite na sosovima – ključno je da mesni ili povrtni sos, kao i bešamel, budu dovoljno sočni. Suhe lazanje su česta greška. Ako ste u dilemi, bolje dodajte malo više sosa.
  • Redoslijed slaganja je bitan – uvijek počnite slojem sosa, zatim tijesto, pa opet sos, bešamel i sir. Tako se lazanje neće zalijepiti za dno tepsije i ravnomjernije će se ispeći.