Home » Zapečena tjestenina sa sirom i bešamel sosom
Recept

Zapečena tjestenina sa sirom i bešamel sosom

Zapečena tjestenina sa sirom i bešamel sosom - Recept

Zapečena tjestenina sa sirom je omiljeno jelo svih generacija! Kombinacija kremastog bešamel sosa, topljenog sira i zapečene tjestenine daje savršen spoj okusa i tekstura. Idealno je kao glavno jelo ili prilog uz meso i salatu.

Sastojci:

(za 4 osobe)

Za tjesteninu:

  • 300 g kratke tjestenine (penne, rigatoni, makaroni)
  • 1 kašičica soli

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)

Za pečenje:

  • 150 g sira gauda ili cheddar, naribanog
  • 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
  • 1 kašika maslaca (za premazivanje tepsije)

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama s pakovanja, ali je ocijedite minutu ranije jer će se dodatno kuhati u rerni.
  2. Priprema bešamela:
    • U šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri.
    • Dodajte brašno i neprestano miješajte 1-2 minute dok ne postane zlatno.
    • Postepeno dodajte mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom da ne nastanu grudvice.
    • Dodajte so, biber i muškatni oraščić. Kuhajte dok se sos ne zgusne (oko 5 minuta).
  3. Kombinovanje:
    • Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s bešamel sosom i dodajte polovinu naribanog sira.
    • Sve prebacite u namašćenu tepsiju i ravnomjerno rasporedite.
  4. Pečenje:
    • Pospite ostatkom sira i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.
  5. Serviranje:
    • Ostavite da odstoji 5 minuta prije serviranja, kako bi se ukusi sjedinili.

Savjeti za zapečenu tjesteninu:

  • Koristite kombinaciju sireva – gauda daje kremastost, a parmezan hrskavu koricu.
  • Ne presušujte sos – tjestenina upija tečnost tokom pečenja, pa neka bešamel bude malo rjeđi.
  • Dodajte proteine – komadiće piletine, tunjevinu ili mljeveno meso ako želite bogatiji obrok.

Pročitajte i ovaj recept:

Kako napraviti bešamel sos