Zapečena tjestenina sa sirom je omiljeno jelo svih generacija! Kombinacija kremastog bešamel sosa, topljenog sira i zapečene tjestenine daje savršen spoj okusa i tekstura. Idealno je kao glavno jelo ili prilog uz meso i salatu.
Sastojci:
(za 4 osobe)
Za tjesteninu:
- 300 g kratke tjestenine (penne, rigatoni, makaroni)
- 1 kašičica soli
Za bešamel sos:
- 50 g putera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)
Za pečenje:
- 150 g sira gauda ili cheddar, naribanog
- 50 g parmezana (ili drugog tvrdog sira)
- 1 kašika maslaca (za premazivanje tepsije)
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama s pakovanja, ali je ocijedite minutu ranije jer će se dodatno kuhati u rerni.
- Priprema bešamela:
- U šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri.
- Dodajte brašno i neprestano miješajte 1-2 minute dok ne postane zlatno.
- Postepeno dodajte mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom da ne nastanu grudvice.
- Dodajte so, biber i muškatni oraščić. Kuhajte dok se sos ne zgusne (oko 5 minuta).
- Kombinovanje:
- Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s bešamel sosom i dodajte polovinu naribanog sira.
- Sve prebacite u namašćenu tepsiju i ravnomjerno rasporedite.
- Pečenje:
- Pospite ostatkom sira i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.
- Serviranje:
- Ostavite da odstoji 5 minuta prije serviranja, kako bi se ukusi sjedinili.
Savjeti za zapečenu tjesteninu:
- Koristite kombinaciju sireva – gauda daje kremastost, a parmezan hrskavu koricu.
- Ne presušujte sos – tjestenina upija tečnost tokom pečenja, pa neka bešamel bude malo rjeđi.
- Dodajte proteine – komadiće piletine, tunjevinu ili mljeveno meso ako želite bogatiji obrok.
Pročitajte i ovaj recept:
Kako napraviti bešamel sos