Home » Filovane paprike: Tradicionalni recept za sočne i ukusne paprike
Recept

Filovane paprike: Tradicionalni recept za sočne i ukusne paprike

Filovane paprike

Filovane paprike su jedan od najomiljenijih bosanskih specijaliteta. Sočne, mirisne i bogate okusima, ove paprike se pune smjesom od mesa i riže, a zatim kuhaju u ukusnom paradajz-sosu. Idealne su za ručak, posebno uz domaći hljeb ili pire krompir.

Sastojci

Za paprike:

  • 10 srednjih paprika (najbolje babure)
  • 500 g mljevenog mesa (govedina ili junetina)
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1 jaje
  • 1 kašika svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 500 ml paradajz-sosa (ili 3 svježa paradajza, izblanširana i pasirana)
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice šećera
  • ½ kašičice bibera
  • 500 ml vode

Priprema

1. Priprema paprika

  1. Operite paprike, odsijecite im vrhove i očistite sjemenke.
  2. Ako su paprike veće, lagano ih izbockajte viljuškom da upiju više sosa tokom kuhanja.
  Recept za sok od cvekle – Prirodni izvor energije i zdravlja

2. Priprema fila

  1. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, rižu, nasjeckani luk i bijeli luk.
  2. Dodajte naribanu mrkvu, jaje, peršun, so, biber, mljevenu papriku i ulje.
  3. Sve dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu.

3. Punjenje paprika

  1. Punite paprike pripremljenom smjesom, ali ne do vrha jer riža tokom kuhanja nabubri.
  2. Možete poklopiti fil paprike kriškama paradajza ili listovima peršuna kako bi fil ostao sočan.

4. Priprema sosa

  1. U šerpi zagrijte ulje, dodajte brašno i kratko propržite dok ne dobije svijetložutu boju.
  2. Dodajte paradajz-sos, so, biber, šećer i vodu.
  3. Dobro izmiješajte i pustite da proključa.

5. Kuhanje paprika

  1. U dublju šerpu složite filovane paprike i pažljivo ih prelijte pripremljenim sosom.
  2. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko 45-60 minuta, dok paprike ne omekšaju i riža ne bude potpuno skuhana.
  Ćuretina s bulgurom i povrćem

Savjeti za savršene filovane paprike

  • Nemojte prepuniti paprike – Ostavite malo prostora za rižu da nabubri.
  • Kuhajte na laganoj vatri – Tako će paprike ostati sočne i punog okusa.
  • Možete ih zapeći u rerni – Nakon kuhanja, prebacite ih u pleh i zapecite 10-ak minuta na 200°C za dodatnu aromu.

Kako poslužiti filovane paprike?

  • Uz domaći hljeb ili pire krompir
  • Uz kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost
  • Posute svježim peršunom za bogatiji okus

Pročitajte i ove recepte:

Recept za hurmašice s pekmezom

Recept za krompirušu