Filovane paprike su jedan od najomiljenijih bosanskih specijaliteta. Sočne, mirisne i bogate okusima, ove paprike se pune smjesom od mesa i riže, a zatim kuhaju u ukusnom paradajz-sosu. Idealne su za ručak, posebno uz domaći hljeb ili pire krompir.
Sastojci
Za paprike:
- 10 srednjih paprika (najbolje babure)
- 500 g mljevenog mesa (govedina ili junetina)
- 100 g riže
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- 1 jaje
- 1 kašika svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mljevene paprike
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 500 ml paradajz-sosa (ili 3 svježa paradajza, izblanširana i pasirana)
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice šećera
- ½ kašičice bibera
- 500 ml vode
Priprema
1. Priprema paprika
- Operite paprike, odsijecite im vrhove i očistite sjemenke.
- Ako su paprike veće, lagano ih izbockajte viljuškom da upiju više sosa tokom kuhanja.
2. Priprema fila
- U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, rižu, nasjeckani luk i bijeli luk.
- Dodajte naribanu mrkvu, jaje, peršun, so, biber, mljevenu papriku i ulje.
- Sve dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu.
3. Punjenje paprika
- Punite paprike pripremljenom smjesom, ali ne do vrha jer riža tokom kuhanja nabubri.
- Možete poklopiti fil paprike kriškama paradajza ili listovima peršuna kako bi fil ostao sočan.
4. Priprema sosa
- U šerpi zagrijte ulje, dodajte brašno i kratko propržite dok ne dobije svijetložutu boju.
- Dodajte paradajz-sos, so, biber, šećer i vodu.
- Dobro izmiješajte i pustite da proključa.
5. Kuhanje paprika
- U dublju šerpu složite filovane paprike i pažljivo ih prelijte pripremljenim sosom.
- Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko 45-60 minuta, dok paprike ne omekšaju i riža ne bude potpuno skuhana.
Savjeti za savršene filovane paprike
- Nemojte prepuniti paprike – Ostavite malo prostora za rižu da nabubri.
- Kuhajte na laganoj vatri – Tako će paprike ostati sočne i punog okusa.
- Možete ih zapeći u rerni – Nakon kuhanja, prebacite ih u pleh i zapecite 10-ak minuta na 200°C za dodatnu aromu.
Kako poslužiti filovane paprike?
- Uz domaći hljeb ili pire krompir
- Uz kiselog vrhnja za dodatnu kremoznost
- Posute svježim peršunom za bogatiji okus