Isprintaj recept
Tradicionalni japrak od listova vinove loze, punjen mješavinom mljevenog mesa, riže i začina. Mekan, sočan i pun domaćeg mirisa.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi bosanski japrak, japraci, japrak recept, japrak u listu loze
Vrijeme pripreme 25 minutes mins
Vrijeme kuhanja 2 hours hrs
Ukupno vrijeme 2 hours hrs 25 minutes mins
Servings 6 porcije
Calories 230
Za nadjev:
- 500 g mljevenog mesa junetina ili junetina/teletina
- 200 g riže
- 1 glavica crnog luka sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka sitno sjeckana
- 1 šaka svježeg peršuna sitno sjeckana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mljevene crvene paprike
- ½ kašičice suhog biljnog začina
Za listove:
- 50 –60 svježih ili ukiseljenih listova vinove loze
Za kuhanje:
- 500 ml supe ili vode
- 1 lovorov list opcionalno
- Par kriški limuna po želji
Zaprška:
- 2 kašike maslaca ili ulja
- 1 kašika brašna
Priprema nadjeva:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu, crni i bijeli luk, peršun i začine.
Sve dobro sjedinite rukom.
Motanje japraka:
Na svaki list stavite kašiku nadjeva.
Preklopite bočne stranice i zarolajte čvrsto u mali japrak.
Redajte gusto jedan do drugog u šerpu.
Kuhanje:
Preko japraka stavite manji tanjir da ih pritisne.
Prelijte supom ili vodom da ih prekrije.
Kuhajte poklopljeno 1,5 do 2 sata na laganoj vatri.
Zaprška:
Otopite maslac, dodajte brašno i propržite do svijetlo zlatne boje.
Dodajte malo tečnosti iz lonca, razmutite i vratite u japrak.
Kuhajte još 5 minuta.
-
Listovi moraju biti mekani i savitljivi – tvrdi listovi pucaju prilikom motanja.
-
Japrak je još ukusniji sutradan kada se okusi prožmu.
-
Ako želite kiselkastiji ton, u vodu dodajte malu kašiku paradajz-pirea.