Home » Bamija – Recept za tradicionalno bosansko jelo
Recept

Bamija – Recept za tradicionalno bosansko jelo

Bamija- Recept

Bamija je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela bosanske kuhinje, koje se priprema od sitnih zelenih mahuna bamije, mesa i aromatičnih začina. Ovo jelo se često sprema za posebne prilike, poput bajrama i porodičnih okupljanja, jer ima bogat, intenzivan okus i specifičnu teksturu.

Bamija se u Bosni i Hercegovini najčešće priprema s teletinom ili junetinom, a ključni sastojak koji joj daje prepoznatljivu notu je limunov sok, koji pomaže neutralizaciji sluzi iz bamije i daje jelu blagu kiselkastu svježinu.

U nastavku ti donosimo autentičan recept za bamiju, kako su je pripremale naše nane.

Sastojci:

  • 250 g suhe bamije

  • 500 g telećeg ili junećeg mesa (but ili plećka)

  • 2 glavice crnog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 50 ml ulja ili putera

  • 1 kašika paradajz-pirea

  • 1 kašičica soli

  • ½ kašičice bibera

  • ½ kašičice mljevene crvene paprike

  • ½ kašičice suhog začina (po želji)

  • Sok od jednog limuna

  • 1,2 l vode

Priprema:

1. Priprema bamije

Ako koristiš suhu bamiju, potrebno je prvo da je pripremiš. U šerpu sipaj vodu i sok od pola limuna, pa pusti da proključa. Dodaj suhu bamiju i kuhaj 5 do 10 minuta kako bi se uklonila sluz. Zatim je ocijedi i isperi hladnom vodom.

Ako koristiš svježu bamiju, operi je, posuši i pažljivo odreži vrhove, pazeći da ne oštetiš unutrašnjost kako ne bi pustila sluz.

2. Priprema mesa i luka

Meso isijeci na manje kocke. Na zagrijanom ulju ili puteru prodinstaj sitno nasjeckan crni luk, dok ne postane staklast. Dodaj meso i proprži ga nekoliko minuta, dok ne porumeni sa svih strana.

3. Dodavanje začina i kuhanje

Kad meso dobije lijepu boju, dodaj bijeli luk, mljevenu papriku, so, biber i suhi začin. Zatim umiješaj paradajz-pire i sve dobro promiješaj. Nalij 1,2 litra tople vode, poklopi i kuhaj na laganoj vatri oko sat vremena, dok meso ne omekša.

4. Dodavanje bamije

Kada je meso gotovo, dodaj prethodno obarenu bamiju i prelij sokom od pola limuna. Kuhaj na tihoj vatri još 30 minuta, bez previše miješanja, kako se bamija ne bi raspala.

5. Finalni dodiri

Kada jelo postigne gustu, bogatu teksturu, skini ga s vatre i ostavi da odstoji nekoliko minuta prije serviranja.

Savjeti za savršenu bamiju

  • Kako spriječiti sluz iz bamije? – Bamiju uvijek blanširaj u ključaloj vodi s limunovim sokom kako bi se smanjila sluzavost.
  • Koje meso je najbolje za bamiju? – Najbolje je koristiti teletinu ili junetinu zbog bogatog okusa i sočnosti.
  • Zašto se bamija ne smije previše miješati? – Bamija je nježna i lako se raspadne, pa se preporučuje lagano protresanje šerpe umjesto miješanja kašikom.
  • Kako poslužiti bamiju? – Tradicionalno se servira uz pire krompir, domaći somun ili bijeli hljeb.
  • Može li se bamija zamrznuti? – Da, pripremljena bamija se može čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Bamija je pravo bosansko jelo koje spaja bogate okuse mesa, bamije i začina u nevjerovatno ukusnu i aromatičnu kombinaciju. Iako je priprema malo duža, rezultat je jelo koje vrijedi svakog truda!