Domaća tahan halva – Recept
Tahan halva je kremasta, bogata i aromatična poslastica koja se pravi od tahina – susamove paste poznate po svom orašastom, dubokom ukusu. Ovaj desert je popularan širom Bliskog istoka i Balkana, a domaća verzija je nevjerovatno jednostavna i ne zahtijeva pečenje. Rezultat je savršeno mekana, mirisna halva koja se topi u ustima i pravi je izbor za ljubitelje tradicionalnih slastica.

Tahan halva – recept
Sastojci
- 250 g tahina susamova pasta
- 100 g šećera
- 2 kašičice meda
- 100 ml mlijeka može i biljno
- 50 g maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera po želji
- Prstohvat soli
Priprema
Priprema tahina
- Tahin lagano zagrijte u tavi na srednjoj vatri, samo da se aktivira aroma.
- Ne smije zagorjeti. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kuhanje šećera i mlijeka
- U drugoj tavi zagrijte mlijeko zajedno s medom i šećerom.
- Miješajte dok se šećer ne otopi.
- Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli.
- Kuhajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Dodavanje tahina i maslaca
- U smjesu od mlijeka dodajte tahin i dobro promiješajte.
- Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi.
- Smjesa treba postati gusta i jednolična.
Formiranje halve
- Smjesu prelijte u podmazani kalup ili oblikujte na foliji.
- Poravnajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Zatim prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Serviranje
- Pažljivo izvadite halvu iz kalupa i narežite na komade.
- Poslužite hladno.
Napomene
- Koristite kvalitetan tahin za najbolji okus.
- Za vegansku verziju koristite biljno mlijeko i veganski maslac.
- U smjesu možete dodati sjeckane orahe, lješnjake ili pistacije.
- Čuvajte u frižideru do 7 dana u zatvorenoj posudi.
Pročitajte i ove recepte:
Tradicionalne gurabije
Paša lokum – Recept
Recept za suhe lokume
Recept za šape
Česta pitanja o tahan halvi
Najbolji je glatki, svijetli tahin bez dodataka – ima najneutralniji i najkremastiji okus.
Može, ali onda se tekstura mijenja – halva bude mekša. Preporučeno je koristiti kombinaciju, kao u receptu.
Najčešće je razlog premalo kuhanja mlijeka i šećera ili previše masnoće. Smjesa mora biti gusta prije hlađenja.
Naravno – 1–2 kašike kakaa daju bogat čokoladni okus.
Može, ali tekstura postaje mrvičasta nakon odmrzavanja, pa se preporučuje čuvati u frižideru.
