Home » Mesna pogača – Recept i savjeti
Recept

Mesna pogača – Recept i savjeti

Mesna pogača - Recept

Mesna pogača je savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog nadjeva. Idealan je izbor za ručak, večeru ili posebne prilike. Osim što je zasitna i ukusna, može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem začina, sira ili povrća.

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suhog kvasca ili 20 g svježeg
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja

Za nadjev:

  • 400 g mljevenog mesa (junetina, teletina ili mješavina)
  • 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
  • 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 2 kašike ulja

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 2 kašike mlijeka

Koraci za pripremu

  1. Priprema tijesta

    • U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti 10 minuta da se aktivira.
    • U činiji pomiješati brašno i so, pa dodati nadošli kvasac i ulje.
    • Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
  2. Priprema nadjeva

    • Na malo ulja prodinstati crni i bijeli luk dok ne omekšaju.
    • Dodati mljeveno meso i začine, pa pržiti 10-15 minuta dok meso ne bude potpuno kuhano. Ostaviti da se ohladi.
  3. Formiranje pogače

    • Tijesto podijeliti na dva dijela.
    • Razvaljati jednu polovinu i staviti u podmazan pleh.
    • Preko tijesta ravnomjerno rasporediti nadjev.
    • Razvaljati drugi dio tijesta i pokriti nadjev, pa rubove spojiti i blago pritisnuti.
  4. Pečenje

    • Površinu pogače premazati umućenim jajetom i mlijekom.
    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  Paša lokum – Recept za ukusnu tursku poslasticu

Česte greške i trikovi

  • Ako tijesto ne naraste dovoljno, provjeriti da li je kvasac bio svjež i voda mlaka, ne vruća.
  • Nadjev ne treba biti previše vlažan jer može natopiti tijesto i učiniti ga gnjecavim.
  • Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja možete premazati pogaču s malo putera.
  • Po želji, u nadjev možete dodati sir ili sjeckanu papriku za bogatiji okus.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koliko dugo može stajati mesna pogača?
Najbolje je jesti svježu, ali u frižideru može stajati do 3 dana. Može se i zamrznuti.

Mogu li koristiti drugo meso?
Da, možete koristiti piletinu, puretinu ili čak kombinovati s gljivama za lakšu varijantu.

Kako da pogača ostane mekana i sutradan?
Čuvajte je umotanu u krpu ili plastičnu foliju kako ne bi izgubila vlagu.

  Pljeskavice od leće: Zdrav i ukusan recept bez mesa

Pročitajte i ove recepte:

Recept za buredžike

Kako napraviti domaći sok od zove

Kako napraviti domaće tortilje: Recept