Mesna pogača je savršen spoj hrskavog tijesta i sočnog nadjeva. Idealan je izbor za ručak, večeru ili posebne prilike. Osim što je zasitna i ukusna, može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem začina, sira ili povrća.
Sastojci
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca ili 20 g svježeg
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
Za nadjev:
- 400 g mljevenog mesa (junetina, teletina ili mješavina)
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 2 kašike ulja
Za premaz:
- 1 jaje
- 2 kašike mlijeka
Koraci za pripremu
-
Priprema tijesta
- U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti 10 minuta da se aktivira.
- U činiji pomiješati brašno i so, pa dodati nadošli kvasac i ulje.
- Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
-
Priprema nadjeva
- Na malo ulja prodinstati crni i bijeli luk dok ne omekšaju.
- Dodati mljeveno meso i začine, pa pržiti 10-15 minuta dok meso ne bude potpuno kuhano. Ostaviti da se ohladi.
-
Formiranje pogače
- Tijesto podijeliti na dva dijela.
- Razvaljati jednu polovinu i staviti u podmazan pleh.
- Preko tijesta ravnomjerno rasporediti nadjev.
- Razvaljati drugi dio tijesta i pokriti nadjev, pa rubove spojiti i blago pritisnuti.
-
Pečenje
- Površinu pogače premazati umućenim jajetom i mlijekom.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Česte greške i trikovi
- Ako tijesto ne naraste dovoljno, provjeriti da li je kvasac bio svjež i voda mlaka, ne vruća.
- Nadjev ne treba biti previše vlažan jer može natopiti tijesto i učiniti ga gnjecavim.
- Ako želite hrskaviju koricu, pred kraj pečenja možete premazati pogaču s malo putera.
- Po želji, u nadjev možete dodati sir ili sjeckanu papriku za bogatiji okus.
Često postavljana pitanja (FAQ)
Koliko dugo može stajati mesna pogača?
Najbolje je jesti svježu, ali u frižideru može stajati do 3 dana. Može se i zamrznuti.
Mogu li koristiti drugo meso?
Da, možete koristiti piletinu, puretinu ili čak kombinovati s gljivama za lakšu varijantu.
Kako da pogača ostane mekana i sutradan?
Čuvajte je umotanu u krpu ili plastičnu foliju kako ne bi izgubila vlagu.
Pročitajte i ove recepte: