Zapečena ćuretina sa sirom i špinatom - Recept

Zapečena ćuretina sa sirom i špinatom

Zapečena ćuretina sa sirom i špinatom je kremasto, sočno jelo koje se brzo priprema, a izgleda i miriše kao iz restorana. Savršena kombinacija mekanog mesa, bogatog sira i hranjivog špinata čini ovo jelo odličnim izborom za porodični ručak ili svečanu večeru.

Sastojci:

  • 500 g ćurećih fileta

  • 200 g svježeg špinata

  • 150 g naribanog sira (mozzarella ili gauda)

  • 100 g krem sira

  • 2 kašike pavlake za kuhanje

  • 2 čena bijelog luka

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)

  • Maslac za premazivanje posude

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 200°C.

  2. Ćureće filete začiniti solju i biberom, pa kratko propržiti na maslinovom ulju samo da dobiju boju.

  3. U drugoj tavi, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno sjeckani bijeli luk pa dodati špinat. Dinstati kratko dok špinat ne uvene.

  4. U špinat dodati krem sir, pavlaku za kuhanje i prstohvat muškatnog oraščića. Promiješati da se sve sjedini.

  5. U podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti ćuretinu, preko nje složiti pripremljeni špinat sa sirom, a na kraju posuti naribanim sirom.

  6. Peći u zagrijanoj pećnici 15–20 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.

Savjeti:

  • Ako želite jači ukus, dodajte malo parmezana uz mozzarellu.

  • Špinat možete zamijeniti blitvom ili kombinacijom zelenog povrća.

  • Jelo se odlično slaže s prilozima poput pire krompira, pečene riže ili svježeg hljeba.

  • Za dodatnu hrskavost, pred kraj pečenja možete posuti malo prezli pomiješanih s maslacem preko sira.