Zapečena ćuretina sa sirom i špinatom
Zapečena ćuretina sa sirom i špinatom je kremasto, sočno jelo koje se brzo priprema, a izgleda i miriše kao iz restorana. Savršena kombinacija mekanog mesa, bogatog sira i hranjivog špinata čini ovo jelo odličnim izborom za porodični ručak ili svečanu večeru.
Sastojci:
-
500 g ćurećih fileta
-
200 g svježeg špinata
-
150 g naribanog sira (mozzarella ili gauda)
-
100 g krem sira
-
2 kašike pavlake za kuhanje
-
2 čena bijelog luka
-
2 kašike maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
-
Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)
-
Maslac za premazivanje posude
Priprema:
-
Pećnicu zagrijati na 200°C.
-
Ćureće filete začiniti solju i biberom, pa kratko propržiti na maslinovom ulju samo da dobiju boju.
-
U drugoj tavi, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno sjeckani bijeli luk pa dodati špinat. Dinstati kratko dok špinat ne uvene.
-
U špinat dodati krem sir, pavlaku za kuhanje i prstohvat muškatnog oraščića. Promiješati da se sve sjedini.
-
U podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti ćuretinu, preko nje složiti pripremljeni špinat sa sirom, a na kraju posuti naribanim sirom.
-
Peći u zagrijanoj pećnici 15–20 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.
Savjeti:
-
Ako želite jači ukus, dodajte malo parmezana uz mozzarellu.
-
Špinat možete zamijeniti blitvom ili kombinacijom zelenog povrća.
-
Jelo se odlično slaže s prilozima poput pire krompira, pečene riže ili svježeg hljeba.
-
Za dodatnu hrskavost, pred kraj pečenja možete posuti malo prezli pomiješanih s maslacem preko sira.