Musaka je jedno od omiljenih jela na Balkanu – slojevita kombinacija mekanog krompira i sočnog mljevenog mesa, prelivena kremastim prelivom koji joj daje poseban okus.
Sastojci (za 4 osobe):
Za musaku:
- 500 g krompira
- 400 g mljevenog mesa (govedina, junetina ili miješano)
- 1 glavica crnog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica crvene paprike
- ½ kašičice suhog origana (po želji)
Za preliv:
- 2 jaja
- 200 ml jogurta ili kisele pavlake
- 100 ml mlijeka
- Malo soli i bibera
Priprema:
-
Priprema sastojaka:
- Krompir oljuštiti i isjeći na tanke kolutove.
- Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
-
Dinstanje mesa:
- U tavi zagrijati ulje i propržiti crni i bijeli luk.
- Dodati mljeveno meso, začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
- Dinstati 10-ak minuta dok meso ne postane zlatno smeđe.
-
Slaganje musake:
- U vatrostalnu posudu složiti prvi sloj krompira.
- Preko krompira rasporediti polovinu dinstanog mesa.
- Ponoviti postupak i završiti slojem krompira.
-
Priprema i dodavanje preliva:
- Umutiti jaja, dodati jogurt, mlijeko, so i biber te dobro izmiješati.
- Preliti smjesu preko musake, ravnomjerno rasporediti.
-
Pečenje:
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta, dok musaka ne dobije zlatnu boju.
-
Posluživanje:
- Musaku ostaviti da odmori 10 minuta prije serviranja, kako bi se lakše rezala.
- Poslužiti uz svježu salatu i kiselo mlijeko.
Savjeti za savršenu musaku:
- Krompir možeš blago posoliti prije slaganja, kako bi bio još ukusniji.
- Ako voliš kremastiju musaku, dodaj malo pavlake u preliv.
- Umjesto krompira, možeš koristiti tikvice ili patlidžan za laganiju varijantu.