Home » Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa
Recept

Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa

Recept za musaku

Musaka je jedno od omiljenih jela na Balkanu – slojevita kombinacija mekanog krompira i sočnog mljevenog mesa, prelivena kremastim prelivom koji joj daje poseban okus.

Sastojci (za 4 osobe):

Za musaku:

  • 500 g krompira
  • 400 g mljevenog mesa (govedina, junetina ili miješano)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • ½ kašičice suhog origana (po želji)

Za preliv:

  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta ili kisele pavlake
  • 100 ml mlijeka
  • Malo soli i bibera

Priprema:

  1. Priprema sastojaka:

    • Krompir oljuštiti i isjeći na tanke kolutove.
    • Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
  2. Dinstanje mesa:

    • U tavi zagrijati ulje i propržiti crni i bijeli luk.
    • Dodati mljeveno meso, začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
    • Dinstati 10-ak minuta dok meso ne postane zlatno smeđe.
  3. Slaganje musake:

    • U vatrostalnu posudu složiti prvi sloj krompira.
    • Preko krompira rasporediti polovinu dinstanog mesa.
    • Ponoviti postupak i završiti slojem krompira.
  4. Priprema i dodavanje preliva:

    • Umutiti jaja, dodati jogurt, mlijeko, so i biber te dobro izmiješati.
    • Preliti smjesu preko musake, ravnomjerno rasporediti.
  5. Pečenje:

    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta, dok musaka ne dobije zlatnu boju.
  6. Posluživanje:

    • Musaku ostaviti da odmori 10 minuta prije serviranja, kako bi se lakše rezala.
    • Poslužiti uz svježu salatu i kiselo mlijeko.
  Čupavci - Recept za poslasticu sa čokoladom i kokosom

Savjeti za savršenu musaku:

  • Krompir možeš blago posoliti prije slaganja, kako bi bio još ukusniji.
  • Ako voliš kremastiju musaku, dodaj malo pavlake u preliv.
  • Umjesto krompira, možeš koristiti tikvice ili patlidžan za laganiju varijantu.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za đuveč

Recept za mantije