Home » Domaći burgeri – Recept za jednostavnu pripremu
Recept

Domaći burgeri – Recept za jednostavnu pripremu

Domaći burgeri -Recept

Domaći burgeri imaju jedinstven i nezamjenjiv okus! Uz samo nekoliko sastojaka i malo truda, možete napraviti sočne i ukusne pljeskavice koje će nadmašiti bilo koji fast-food burger. Ključ savršenog domaćeg burgera je kvalitetno meso, pravilna priprema i dobro odabrani dodaci.

Sastojci:

(za 4 burgera)

Za pljeskavice:

  • 500 g mljevene junetine (ili kombinacija junetine i teletine)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice bijelog luka u prahu
  • ½ kašičice dimljene paprike (opciono)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika hladne vode (za dodatnu sočnost)

Za slaganje burgera:

  • 4 hamburger peciva
  • 4 lista zelene salate
  • 1 paradajz, isječen na kolutove
  • 1 glavica crvenog luka, isječena na kolutove
  • 4 kriške sira (cheddar ili po izboru)
  • 4 kašike majoneze, kečapa ili burger sosa

Priprema:

  1. Priprema mesa: Mljeveno meso stavite u posudu, dodajte so, biber, bijeli luk u prahu, dimljenu papriku i maslinovo ulje. Dobro promiješajte, ali nemojte previše mijesiti kako bi burgeri ostali sočni.
  2. Oblikovanje: Podijelite smjesu na 4 jednaka dijela i oblikujte pljeskavice nešto veće od peciva (jer će se malo skupiti tokom pečenja).
  3. Pečenje: Zagrijte grill tavu ili roštilj na srednje jakoj vatri i premažite je s malo ulja. Pecite pljeskavice 3-4 minute sa svake strane, a pred kraj dodajte krišku sira na svaku pljeskavicu da se lagano otopi.
  4. Priprema peciva: Peciva prepolovite i kratko prepecite na suhoj tavi ili roštilju, kako bi bila hrskava iznutra.
  5. Slaganje burgera: Na donji dio peciva namažite malo majoneze ili burger sosa, stavite list zelene salate, pljeskavicu sa sirom, paradajz, crveni luk i završite s gornjim dijelom peciva.
  6. Serviranje: Poslužite odmah, uz pomfrit ili pečeni krompir.

Savjeti za odličan domaći burger:

  • Koristite masnije mljeveno meso (oko 20% masnoće) kako bi burgeri bili sočniji.
  • Ne pritiskajte pljeskavice tokom pečenja – tako će zadržati sokove i ostati mekane.
  • Eksperimentišite s dodacima – dodajte pržene gljive, karamelizirani luk ili avokado za dodatni okus.

Ovaj recept vam omogućava da napravite savršene burgere u vlastitom domu, bez potrebe za restoranom!

Pogledajte i ovaj recept: DOMAĆA LJUTA PLJESKAVICA