Medena torta - Recept

Domaća medena torta – Recept za desert sa ekstra okusom

Medena torta je jedna od onih torti koje ne zastarijevaju. Pravi se s ljubavlju, sloj po sloj, i što duže stoji, to je bolja. Njeni mirisi meda, vanile i putera vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju na stare dobre dane, porodična okupljanja, praznike i toplinu doma.

Idealna je za svečane prilike, ali i kao vikend poslasticu uz kafu. Nije prezahtjevna za pripremu, a rezultat je torta koja ostavlja utisak i okus za pamćenje.

Sastojci

Za medene kore:

  • 100 g maslaca

  • 3 pune kašike meda

  • 150 g kristal šećera

  • 2 jaja

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 400–450 g glatkog brašna (po potrebi još malo za razvijanje)

Za kremu:

  • 1 l punomasnog mlijeka

  • 5 kašika brašna

  • 2 kašike gustina (skrobno brašno)

  • 200 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 250 g maslaca (sobne temperature)

Po želji za dekoraciju:

  • mljeveni orasi

  • rendana čokolada

  • kokosovo brašno

  • ili šećer u prahu

Priprema

Priprema kora:

  1. U šerpi na laganoj vatri otopi maslac, med i šećer. Miješaj dok se sve ne sjedini i dobiješ jednoličnu, svijetlu karamel smjesu.

  2. Skloni sa vatre i odmah umuti jaja (jedno po jedno), brzo miješajući da se ne zgrušaju.

  3. Dodaj sodu bikarbonu i miješaj – smjesa će malo zapjeniti i postati svjetlija.

  4. Po malo dodaj brašno uz stalno miješanje. Kada tijesto postane gusto, prebaci ga na pobrašnjenu radnu površinu i umijesi glatko, mekano tijesto.

  5. Podijeli tijesto na 5 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljaj tanko (na oko 2 mm) u krug veličine torte (oko 24 cm).

  6. Peci kore jednu po jednu na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 5–7 minuta. Gotove su kad dobiju zlatno-smeđu boju.

Savjet: Kore su prilično tvrde nakon pečenja, ali omekšaju kada upiju kremu. Nemoj ih prepeći da ne postanu lomljive.

Priprema kreme:

  1. U manjoj posudi razmuti brašno, gustin i dio mlijeka da dobiješ glatku smjesu bez grudvica.

  2. Ostatak mlijeka stavi da provrije sa šećerom i vanilin šećerom.

  3. Kada mlijeko zakipi, dodaj smjesu s brašnom i kuhaj na laganoj vatri stalno miješajući dok se ne zgusne kao puding.

  4. Skloni sa vatre i ostavi da se ohladi do sobne temperature.

  5. Umuti maslac mikserom dok ne postane pjenast, pa postepeno dodaj ohlađenu kremu i miksaj dok ne dobiješ glatku i svilenkastu smjesu.

Savjet: Kremu možeš obogatiti sa malo limunove korice ili dodati 100 g mljevenih oraha za dodatni sloj okusa.

Slaganje torte:

  1. Na tanjir ili pladanj stavi prvu koru i premaži kremom.

  2. Ponavljaj slaganje kore i kreme dok ne potrošiš sve – gornju koru takođe premaži tankim slojem kreme.

  3. Cijelu tortu premaži preostalom kremom sa strane i po vrhu.

  4. Ukrasiti po želji mljevenim orasima, kokosom, čokoladom ili ostaviti jednostavno.

Savjet: Preporučuje se da torta odstoji u frižideru barem 12 sati, a idealno 24 sata. Kore će omekšati i torta će se rezati savršeno.

Dodatni savjeti

  • Za ravne kore: Nakon pečenja, dok su još vruće, možeš ih izrezati pomoću tanjira ili kalupa da budu jednake veličine.

  • Za drugačiji ukus: Umjesto vanile, možeš dodati cimet, koricu naranče ili malo ruma u kremu.

  • Zamrzavanje: Kore možeš unaprijed ispeći i zamrznuti, pa samo složiti tortu kad ti zatreba.

  • Veganska varijanta: Zamijeni jaja sa lanenim “jajima”, mlijeko s biljnim napitkom, a maslac s veganskim margarinom.

Posluživanje

Medena torta je najljepša kad se poslužuje hladna, uz kafu ili čaj. Njen mirisni ukus čini je omiljenom kod djece i odraslih, a uz malo truda, postaje prava zvijezda svakog stola.

Pogledajte i ovaj recept za tortu:

Ferrero torta bez pečenja