Domaća medena torta – Recept za desert sa ekstra okusom
Medena torta je jedna od onih torti koje ne zastarijevaju. Pravi se s ljubavlju, sloj po sloj, i što duže stoji, to je bolja. Njeni mirisi meda, vanile i putera vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju na stare dobre dane, porodična okupljanja, praznike i toplinu doma.
Idealna je za svečane prilike, ali i kao vikend poslasticu uz kafu. Nije prezahtjevna za pripremu, a rezultat je torta koja ostavlja utisak i okus za pamćenje.
Sastojci
Za medene kore:
-
100 g maslaca
-
3 pune kašike meda
-
150 g kristal šećera
-
2 jaja
-
1 kašičica sode bikarbone
-
400–450 g glatkog brašna (po potrebi još malo za razvijanje)
Za kremu:
-
1 l punomasnog mlijeka
-
5 kašika brašna
-
2 kašike gustina (skrobno brašno)
-
200 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
250 g maslaca (sobne temperature)
Po želji za dekoraciju:
-
mljeveni orasi
-
rendana čokolada
-
kokosovo brašno
-
ili šećer u prahu
Priprema
Priprema kora:
-
U šerpi na laganoj vatri otopi maslac, med i šećer. Miješaj dok se sve ne sjedini i dobiješ jednoličnu, svijetlu karamel smjesu.
-
Skloni sa vatre i odmah umuti jaja (jedno po jedno), brzo miješajući da se ne zgrušaju.
-
Dodaj sodu bikarbonu i miješaj – smjesa će malo zapjeniti i postati svjetlija.
-
Po malo dodaj brašno uz stalno miješanje. Kada tijesto postane gusto, prebaci ga na pobrašnjenu radnu površinu i umijesi glatko, mekano tijesto.
-
Podijeli tijesto na 5 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljaj tanko (na oko 2 mm) u krug veličine torte (oko 24 cm).
-
Peci kore jednu po jednu na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 5–7 minuta. Gotove su kad dobiju zlatno-smeđu boju.
Savjet: Kore su prilično tvrde nakon pečenja, ali omekšaju kada upiju kremu. Nemoj ih prepeći da ne postanu lomljive.
Priprema kreme:
-
U manjoj posudi razmuti brašno, gustin i dio mlijeka da dobiješ glatku smjesu bez grudvica.
-
Ostatak mlijeka stavi da provrije sa šećerom i vanilin šećerom.
-
Kada mlijeko zakipi, dodaj smjesu s brašnom i kuhaj na laganoj vatri stalno miješajući dok se ne zgusne kao puding.
-
Skloni sa vatre i ostavi da se ohladi do sobne temperature.
-
Umuti maslac mikserom dok ne postane pjenast, pa postepeno dodaj ohlađenu kremu i miksaj dok ne dobiješ glatku i svilenkastu smjesu.
Savjet: Kremu možeš obogatiti sa malo limunove korice ili dodati 100 g mljevenih oraha za dodatni sloj okusa.
Slaganje torte:
-
Na tanjir ili pladanj stavi prvu koru i premaži kremom.
-
Ponavljaj slaganje kore i kreme dok ne potrošiš sve – gornju koru takođe premaži tankim slojem kreme.
-
Cijelu tortu premaži preostalom kremom sa strane i po vrhu.
-
Ukrasiti po želji mljevenim orasima, kokosom, čokoladom ili ostaviti jednostavno.
Savjet: Preporučuje se da torta odstoji u frižideru barem 12 sati, a idealno 24 sata. Kore će omekšati i torta će se rezati savršeno.
Dodatni savjeti
-
Za ravne kore: Nakon pečenja, dok su još vruće, možeš ih izrezati pomoću tanjira ili kalupa da budu jednake veličine.
-
Za drugačiji ukus: Umjesto vanile, možeš dodati cimet, koricu naranče ili malo ruma u kremu.
-
Zamrzavanje: Kore možeš unaprijed ispeći i zamrznuti, pa samo složiti tortu kad ti zatreba.
-
Veganska varijanta: Zamijeni jaja sa lanenim “jajima”, mlijeko s biljnim napitkom, a maslac s veganskim margarinom.
Posluživanje
Medena torta je najljepša kad se poslužuje hladna, uz kafu ili čaj. Njen mirisni ukus čini je omiljenom kod djece i odraslih, a uz malo truda, postaje prava zvijezda svakog stola.