Mantije su tradicionalno jelo koje podsjeća na male pite, ali s bogatim i sočnim mesnim nadjevom. Hrskava korica i mekan unutrašnji sloj čine ih neodoljivim.
Sastojci (za 4 osobe):
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
Za nadjev:
- 300 g mljevene junetine ili govedine
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice crvene paprike
- Malo ulja za premazivanje
Za preliv:
- 200 ml pavlake ili kiselog mlijeka
- 1 čehno bijelog luka (sitno nasjeckano)
- 50 g putera (istopljenog)
Priprema:
-
Pravljenje tijesta:
- U brašno dodati so, sirće i mlaku vodu, pa umijesiti mekano tijesto.
- Premazati ga uljem, pokriti krpom i ostaviti da odmori 30 minuta.
-
Priprema nadjeva:
- U zdjeli pomiješati mljeveno meso, sitno nasjeckan luk, so, biber i crvenu papriku.
-
Razvlačenje i punjenje:
- Tijesto podijeliti na manje loptice i svaku tanko razvući.
- Iseći na kvadrate veličine oko 5×5 cm.
- Na svaki kvadrat staviti malo fila, preklopiti krajeve i oblikovati male zavežljaje.
-
Pečenje:
- Mantije redati u podmazan pleh tako da budu blizu jedna drugoj.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne porumene.
-
Dodavanje preliva:
- Kada su mantije pečene, premazati ih mješavinom pavlake i bijelog luka, zatim preliti istopljenim puterom.
- Vratiti u rernu na još 5 minuta da upiju preliv.
-
Posluživanje:
- Mantije su najbolje tople, uz čašu jogurta ili kiselo mlijeko.
Savjeti za mantije:
- Tijesto ostavi da odmori jer će se lakše razvlačiti.
- Ako želiš hrskaviju koricu, pred pečenje ih premaži puterom ili uljem.
- Mantije možeš zamrznuti prije pečenja, pa ih kasnije samo ubaciti u rernu.