Home » Recept za mantije
Recept

Recept za mantije

Recept za mantije

Mantije su tradicionalno jelo koje podsjeća na male pite, ali s bogatim i sočnim mesnim nadjevom. Hrskava korica i mekan unutrašnji sloj čine ih neodoljivim.

Sastojci (za 4 osobe):

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta

Za nadjev:

  • 300 g mljevene junetine ili govedine
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice crvene paprike
  • Malo ulja za premazivanje

Za preliv:

  • 200 ml pavlake ili kiselog mlijeka
  • 1 čehno bijelog luka (sitno nasjeckano)
  • 50 g putera (istopljenog)

Priprema:

  1. Pravljenje tijesta:

    • U brašno dodati so, sirće i mlaku vodu, pa umijesiti mekano tijesto.
    • Premazati ga uljem, pokriti krpom i ostaviti da odmori 30 minuta.
  2. Priprema nadjeva:

    • U zdjeli pomiješati mljeveno meso, sitno nasjeckan luk, so, biber i crvenu papriku.
  3. Razvlačenje i punjenje:

    • Tijesto podijeliti na manje loptice i svaku tanko razvući.
    • Iseći na kvadrate veličine oko 5×5 cm.
    • Na svaki kvadrat staviti malo fila, preklopiti krajeve i oblikovati male zavežljaje.
  4. Pečenje:

    • Mantije redati u podmazan pleh tako da budu blizu jedna drugoj.
    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne porumene.
  5. Dodavanje preliva:

    • Kada su mantije pečene, premazati ih mješavinom pavlake i bijelog luka, zatim preliti istopljenim puterom.
    • Vratiti u rernu na još 5 minuta da upiju preliv.
  6. Posluživanje:

    • Mantije su najbolje tople, uz čašu jogurta ili kiselo mlijeko.
  Domaća pogača

Savjeti za mantije:

  • Tijesto ostavi da odmori jer će se lakše razvlačiti.
  • Ako želiš hrskaviju koricu, pred pečenje ih premaži puterom ili uljem.
  • Mantije možeš zamrznuti prije pečenja, pa ih kasnije samo ubaciti u rernu.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za goveđi gulaš

Bosanska pizza: Recept